Effektiv injekteringsmetod tätar läckande spont vid Västlänken-projektet

Stabtech har genomfört arbeten på flera platser inom ramen för Västlänken för att täta punkter som annars skulle ha varit svåra att åtgärda. Här vid projekt E02 Centralen.

Entreprenadföretaget StabtechÒ har utvecklat en metod som kallas för Expansionsinjektering. Under de senaste åren har företaget tätat spont inom Västlänken-projektet i Göteborg.

Vid tätning av mark och spont eller andra betongkonstruktioner injekteras materialet Stabtech Seal i den intill- eller underliggande jorden. Injekteringen sker under högt tryck och expanderar vilket fyller små hålrum i jorden på ett pricksäkert och effektivt sätt. Expansionsinjektering ger också stora klimatfördelar avseende CO2 utsläpp jämfört med cementbaserade tätningsmetoder.

Sedan 2021 har Stabtech genomfört tätningar på flera platser inom ramen för Västlänken-projektet. Arbetena har varit avgörande för att täta punkter som annars skulle ha varit svåra att åtgärda. Tätningsarbetet har inte bara utförts på grunda nivåer, utan även på djup ner till 30 meter.

Under arbetet med E02 Centralen tätade man en spont som placerats nära köpcentrumet Nordstan. Spontens placering gjorde det svårt att komma åt och täta på traditionellt vis med cemenbaserade material.
 

b
Stabtechs tätningsarbete har genomförts på djup ner till 30 meter. Här syns sågat berg med spont ovanpå vid Västlänkens Hagasajt.

Företaget fick i uppdrag att täta sponten då man efter tätningen skulle ta hål i sponten för att komma vidare i projektet.

– Med vår arbetsmetod och materialet Stabtech Seal blir det en betydligt snabbare etablering, mindre uppställningsyta på plats samt lägre klimatavtryck. Alla verktyg som krävs ryms i en lastbil och vi kan arbeta 60–100 meter ifrån lastbilen. Denna metod är ett effektivt sätt att täta spont och mark helt enkelt, säger företagets vd  Emil Belfrage.

Stabtech:s Expansionsinjektering är numer accepterad av många geotekniker och företaget erbjuder i dag sina tjänster över hela Sverige.

– Vi ser redan nu att vår arbetsmetod föreskrivs i upphandlingar och är accepterad av geotekniker, säger Emil Belfrage.
 

b
Entreprenadföretaget StabtechÒ har utvecklat en metod som kallas för Expansionsinjektering.