Borr och Spräng 2024 siktar på rekordmånga utställare

Borrvagnsleverantörer, sprängämnesleverantörer, och borrstålsle-verantörer ställer ut på mässan Borr & Spräng. Här en bild från evenemanget 2023 som liksom i år hölls på Arons-berg i Bålsta. FOTO: BEF

Förberedelserna pågår för den nionde upplagan av Borr och Spräng, en utomhusmässa för alla i bergsprängarbranschen. Och det är en bransch med gott mod som samlas den 16-17 maj på Aronsberg i Bålsta.

”Vi har trots allt stått emot lågkonjunkturen relativt bra”, säger Jan Johansson, vd för Bergsprängningsentreprenörernas Förening, BEF.

Av: Anders Carlsson

Vad är bakgrunden till att den här mässan infördes? 

”Det var en leverantör av utrustning som arrangerade en kunddag som vi besökte från vår organisation. Vi tyckte då att det vore lämpligt att anordna en mässa för de intressenter som finns i vår relativt smala bransch. Det fanns ju redan mässor som var ganska omfattande, och som vi hade deltagit på. Men där drunknade vi lite grann i allting med grävmaskiner och grönytemaskiner och så vidare. Så vi tyckte att det var lämpligt att starta en egen mässa där våra närmast sörjande tillsammans med våra leverantörer kunde träffas under ett par dagar”, Jan Johansson.

Vilka är utställarna?

Det är de som förekommer i våra bergsprängningsentreprenörers vardagliga eller dagliga arbete, alltså borrvagnsleverantörer, sprängämnesleverantörer, och borrstålsleverantörer med flera som har kopplingar till branschen"

Finns det några trender i branschen just? 

Det pratas ju om att tiderna är sämre tider med lågkonjunktur och så vidare. Men peppar peppar i det stora hela – det finns givetvis lokala variationer – så tycker jag att vi befinner oss i en bransch som står emot lågkonjunkturen relativt bra. 

Vilka delar av branschen går bra?

Bostadsbyggandet har ju drabbats hårt. Men för övrigt är det ju många stora infrastrukturprojekt på gång som har pågått under flera år och de stänger man inte av utan de kommer ju att fortsätta. Och det ger även ringar på vattnet åt de allra minsta entreprenörerna.

Utöver Borr och Sprängs utställning delas varje år ett stipendium ut till en bergstudent i samarbete med Sandvik. Studenten kommer också att få besöka Sandviks fabrik i Finland. På mässan utses också Årets Bergentreprenör. Vinnaren tilldelas RG -Award, ett återkommande pris instiftat till minne av Rune Gustavsson.

Arrangörerna av Berg & Spräng, Bergsprängnings Entreprenörernas Förening, bildades 2001 och är en branschorganisation för bergsprängare. Man har i dag cirka 100 medlemsföretag, spridda över hela landet, som utför 85 procent av ovanjordsprängningarna i Sverige. I föreningen finns också en sektion för aktivt stödjande partners, det vill säga företag med en betydande roll inom bergsprängningsbranschen. För tillfället har man 40 aktivt stödjande partners.

Årets upplaga av Borr & Spräng arrangeras av BEF i samarbete med Epiroc, Lifa och Sandvik.

b

Foto: Nordisk Bergteknik