Järnvägssatsningen – ett brobygge som gått på räls

Vid Trafikverkets utbyggnad av Västkustbanan har Layher bistått med formställningar och arbetsställningar till 21 av de 23 broarna på delsträckan Ängelholm-Maria. Sista bron krävde en speciallösning: Layhers Heavy Duty-torn.

Trafikverkets stora järnvägsutbyggnad av Västkustbanan har nått sin slutstation. På den 24 kilometer långa delsträckan mellan Ängelholm och Maria Station i nordvästra Skåne har Skanska varit entreprenör för byggnationen av totalt 23 broar. Layher har bistått med projektering, design, konstruktion och leverans av formställningar och arbetsställningar till 21 av dem.

I projektet har formställningen Layher Allround TG 60 använts till gjutning av brobanor, medan den klassiska Layher Allroundställningen har nyttjats som arbetsställning till att bygga väggformar samt vid armering och gjutning av pelare och vingmurar.

Alla 21 broar innebar utmaningar vad gäller ritningar, hållfasthet och konstruktion, vilket krävde minutiös noggrannhet redan i beräkningsstadiet. Ett arbete som underlättades genom ställningssystemets stora flexibilitet.

– En stor fördel när vi levererar både arbets- och formställning är att de är fullt kompatibla och beräkningsbara, säger Jacob R Guerrero, affärs- och projektansvarig på Layher.

bild
Jacob R Guerrero, affärs- och projektansvarig på Layher.

Speciallösning vid sista bron

En särskilt minnesvärd bro är den allra sista som hade ett mittstöd med bilväg på vardera sida. Ytan att ställa portalbalkens stöd på var därmed mycket begränsad. Här krävdes en speciallösning. Cristian Sabau, projektingenjör på Layher, berättar:

– Vi kom fram till en metod, där vi använde Heavy Duty-torn, en stämpställning som är mycket kompakt och samtidigt har hög belastningskapacitet.

Västkustbanan projekt Ängelholm-Maria inleddes i februari 2021 och avslutades i april 2023. Cristian Sabau och Jacob R Guerrero slår fast att samarbetet med Skanska entreprenad, ingenjörerna på Skanska teknik och samtliga underentreprenörer har fungerat mycket väl.

Säkra ställningar från Layher

Layher tillverkar och utvecklar högkvalitativa och innovativa ställningssystem och väderskydd där säkerhet och effektiva lösningar är i fokus. Företaget, som har tillverkning i södra Tyskland, satsar stora resurser på att kontinuerligt förbättra och utveckla både produkter och tillverkningsprocesser. Dessutom är teknisk dokumentation, utbildningar och mjukvarustöd viktiga komplement till de typkontrollerade produkterna i stål och aluminium.

bild
Cristian Sabau, projektingenjör, framför en av de 23 broarna.

Läs mer om Layher här!

Inspireras till smarta ställningslösningar från fler projekt här!