Göteborgs stad informerar om VA-verksamheten

Dricksvattenbehandling på Alelyckans reningsverk. Foto: Frank Palm

Leverans av dricksvatten, omhändertagande av avloppsvatten samt hämtning och behandling av avfallet. Detta är några av de saker göteborgarna får för sin VA- och avfallstaxa. I år är avgifterna för vatten- och avloppstjänsterna oförändrade, men avfallstaxan ökar med 3,2 procent. Det skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

För de som bor i lägenhet ingår kostnaden för VA, vatten och avlopp, och avfall oftast i hyran eller avgiften, medan de som äger en villa får en faktura från Kretslopp och vatten. Det går att påverka kostnaden genom att använda mindre vatten, minska sitt avfall och sortera ut mer matavfall, förpackningar och tidningar.

Avgifterna för vatten och avlopp blir desamma som förra året. Ett genomsnittligt villahushåll betalar i år 5 855 kronor i VA-avgift, medan den som bor lägenhet betalar i snitt 2 965 kronor per år.

Avgifterna höjs i år med 3,2 procent, i genomsnitt. Mest ökar sommartjänster och dragvägar, med 13 respektive 7 procent. Viktavgiften höjs till 1,80 kr per kilo restavfall. De flesta övriga avgifter höjs med 3 procent. Ett genomsnittligt hushåll i lägenhet, där man kan sortera ut sitt matavfall, betalar i år 1 229 kronor för sitt avfall och ett genomsnittligt hushåll i småhus som sorterar ut matavfall betalar 1 740 kr.

Anledningen till höjningarna är ökade kostnader för avfallsinsamlingen i form av bränsle, fordon och personal. Den som har ett eget kärl kan påverka sin avgift genom att minska sin avfallsmängd och sortera, samt placera kärlet så att man slipper avgift för dragväg.

VA- och avfallsverksamheten får inte gå med vinst och vi får bara ta ut avgifter via taxa för att täcka de kostnader vi har för att ordna och driva verksamheten. I Göteborg hanterar Kretslopp och vatten, vatten-, avlopp- och avfallstjänsterna. Kommunfullmäktige beslutar om VA- och avfallstaxa.