Samverkansprojekt i Trafik Stockholms regi

Essingeleden i Stockholm. Foto: Christer Wiik
Essingeleden i Stockholm. Foto: Christer Wiik
David Kernell, driftchef Trafik Stockholm. Foto: Christer Wiik
David Kernell, driftchef Trafik Stockholm. Foto: Christer Wiik

Trafik Stockholm är en av Trafikverkets fyra vägtrafikledningscentraler som dygnet runt, året om övervakar och leder trafiken på det statliga vägnätet i Stockholm, Mälardalen och på Gotland samt prioriterade kommunala gator i Stockholm. Nyligen avslutades Trafik Stockholm Formulärets nederkant projektet ”Vardagssamverkan”, med syftet att utveckla samverkan mellan de olika trafikledningscentralerna i det dagliga arbetet.

Projekt ”Vardagssamverkan” har varit en del i större satsning inom ramen för Program för samverkan i Stockholmsregionen - för en säker, trygg och framkomlig Stockholmsregion i vardag och kris. Det omfattar flertalet samhällsaktörer, exempelvis SOS Alarm, Polisen, räddningstjänsten, Länsstyrelsen och länets kommuner.

Det handlar till exempel om att skapa en gemensam lägesbild över trafikläget, effektivare störningshantering samt att ge resenärer bättre möjligheter att göra aktiva val i sitt resande genom snabb och samstämmig trafikinformation. Under den här tiden har inblandade trafikoperatörer på ledningscentraler för väg, järnväg och kollektivtrafik suttit sida vid sida på Trafik Stockholms kontor.

Samverkan i det dagliga arbetet

Under en knapp månads tid har länets trafikaktörer suttit tillsammans på Trafik Stockholm för att utveckla och effektivisera deras samverkan i det dagliga arbetet. Varje dag har arbetspasset inletts med att samtliga aktörer samlats för att ta fram en aktuell lägesbild över nuläget. Vid dagens slut summerades vad som skett under dagen och hur det fungerat.

– I ett växande Stockholm blir det allt viktigare att hinder i trafiken åtgärdas så snabbt som möjligt. Det är glädjande att försöket har fungerat väl och lägger en god grund för fortsatt samarbete och dialog, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad.

-  Det är viktigt att resenärerna känner sig trygga under sina resor och kan förlita sig på att få god information i kollektivtrafiken. Att samverkansprojektet har bidragit till utvecklade möjligheter att göra mer aktiva val i SL-trafiken genom snabbare information är därför mycket positivt, säger Christer G Wennerholm (M) trafiklandstingsråd Stockholms läns landsting

Delad information

- Det här projektet har visat på nyttan av nära samverkan mellan aktörerna för att både planera bort störningar och för snabb störningshantering när det uppstår problem i trafiken. Att dela information och lägesbilder på det här sättet skapar också snabb och samstämmig trafikinformation till resenärerna. De lärdomar vi har fått med oss under de här tre veckorna ska vi nu gå vidare med, säger Maria Nichani, chef för Trafikledningsområde Öst/Stockholm på Trafikverket.

De trafikaktörer som har medverkat i försöket är: Trafik Stockholm (Trafikverket/trafikkontoret Stockholms Stad), Trafikverkets Regionala operativa ledning, Trafikförvaltningen/SL genom Trygghetscentralen och Driftledningscentralen samt kollektivtrafikentreprenörerna Keolis, MTR och Stockholmståg.