Bredbanden i Värmland byggs ut

Regeringen vill skapa ny digitaliseringsstrateg. Arkivbild

Länsstyrelsen Värmland har fattat beslut om tilldelning av 67,3 miljoner för utbyggnad av accessnät för bredband i Värmlands län. Länsstyrelsen Värmland har under perioden 10 december 2018 – 10 januari 2019 genomfört fem utlysningar av bredbandsstöd inom ramen för landsbygdsprogrammet, programperioden 2014–2020.

Länsstyrelsen har i dessa utlysningar genomfört en fondsamverkan för att åstadkomma bästa möjliga effekt med de medel som finns tillgängliga. Detta innebär att en samordning har gjorts mellan Landsbygdsprogrammet, LBP, och EU programmet Norra Mellansverige, ERUF.

LBP delfinansieras av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, som finansierar utbyggnad av accessnät och EU programmet Norra Mellansverige, delfinansieras av ERUF - Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, som finansierar utbyggnad av ortsammanbindande nät/stamnät.

Länsstyrelsen Värmland har i de aktuella fem utlysningarna pekat ut de mest glesbefolkade områdena i de kommuner som nu prioriteras. Områdena är så kostsamma att bygga ut, att det inte bedöms finnas förutsättningar för en kommersiell utbyggnad där inom en treårsperiod.