Hållbar utveckling av E14 och E45

Cirka 100 mil väg genom Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland ska åtgärdas. Karta: Trafikveket

Under 2022 ska Trafikverket ta fram en strategi för en hållbar utveckling av E14 och E45 genom Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland. Åtgärder som ska bidra till säkra och miljöanpassade resor och transporter ska få en prioritetsordning.

Trafikverket tar nu nästa steg i det långsiktiga arbetet för E14 och E45 genom Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland. Utifrån tidigare föreslagna och prioriterade delsträckor ska förslag på mer eller mindre omfattande åtgärder tas fram, vilka kan genomföras på kort och lång sikt. Strategin ska innehålla en utbyggnadsordning för nya sträckor med mitträcken och förslag på andra trafiksäkerhetsåtgärder.

– Åtgärderna ska bidra till vägar som det går att resa och transportera miljöanpassat, säkert och effektivt på. Det är en utmaning att tillfredsställa behovet av att kunna resa fort, samtidigt som det ska vara ett hållbart och säkert resande, säger Jan Lindgren, utredningsledare på Trafikverket.

Målet är att föreslå dels nya mitträckessträckor som kan bli aktuella för kommande ändringar av den nationella infrastrukturplanen som beslutas av regeringen, dels andra åtgärder som kan genomföras på kortare sikt.

– Det handlar om cirka 100 mil väg. Vi måste vara kreativa och även hitta enklare och snabbare lösningar för säkrare och miljöanpassade resor. Mitträcken för alla dessa mil skulle kosta många miljarder kronor. Med de medel vi får skulle det ta många år innan det kan bli aktuellt, säger Jan Lindgren.