Ljusdals reningsverk renoveras

Foto: Malmberg

Malmberg kommer tillsammans med Ljusdal Energi bygga om och renovera Ljusdals avloppsreningsverk. Projektet är en samverkansentreprenad som togs i konkurrens med flera aktörer inom vattenreningsbranschen.

– Det här är ett viktigt projekt för oss. Entreprenadformen Samverkan gör att allt det som Malmberg står för nu får komma fram och värdesätts på ett helt annat sätt, än vad som görs i andra entreprenader. Vi ser verkligen fram emot att tillsammans med Ljusdals Kommun skapa ett modernt reningsverk för framtiden, säger Erik Malmberg, affärsområdeschef på Malmberg Vattenrening.

Ljusdals avloppsreningsverk byggdes på 1960-talet och kommer genomgå en stor förändring för att säkerställa att reningsverket klarar utsläppskraven, eliminera luktproblem i omgivningen och att förbättra arbetsmiljön. Verket dimensioneras för en belastning på 12 500 pE.

Ombyggnaden av anläggningen är en central del av Överledningsprojektet, vilket bland annat innebär att Färila avloppsreningsverk rivs och att spillvattnet därifrån förs via en överföringsledning från Färila tätort till Ljusdals avloppsreningsverk. Förutsättningar för att lösa den långsiktiga vatten­försörjningen för båda orterna ska också tillskapas i projektet.

Att verket nu blir ombyggt efter alla dessa år är fantastiskt. Samverkan betyder att vi gör detta tillsammans och med ledorden öppenhet, ärlighet och pålitlighet säger Sven-Arne Persson på Ljusdal Energi.