En ny opinionsundersökning visar att en majoritet av svenskarna oroar sig för framtida vattenbrist i sina närområden. Samtidigt är tilltron till att regeringen hanterar den globala vattenkrisen låg. Undersökningen har tagits fram av Novus på uppdrag av WaterAid.
Undersökningen visar att 54 procent av de tillfrågade är oroliga för att drabbas av vattenbrist där de bor. Även på global nivå finns farhågor – lika stor andel uppger att de oroar sig för hur vattenkrisen kan utvecklas internationellt till följd av klimatförändringar. Endast 15 procent anser att regeringen gör tillräckligt för att bekämpa den globala vattenkrisen.
Enligt WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter tyder siffrorna på att synen på vatten håller på att förändras och att tillgången inte längre tas för given. Hon framhåller att svenskar i genomsnitt förbrukar 140 liter vatten per dag, samtidigt som var tionde människa i världen saknar rent vatten. Hon varnar även för att tidigare framsteg i många länder riskerar att gå förlorade på grund av klimatförändringar och minskat bistånd.
Störst oro bland kvinnor och oppositionens sympatisörer
Oron för vattenbrist är störst bland kvinnor och personer som uppger att de sympatiserar med något av oppositionspartierna. Män, boende i norra Sverige och sympatisörer till Sverigedemokraterna uppvisar lägst grad av oro. 36 procent av samtliga tillfrågade uppger att de inte känner någon oro – varken i dag eller inför framtiden.
Anna Nilsdotter framhåller att om världen inte når målen i Parisavtalet, kommer tillgången till vatten försämras, vilket i sin tur kan leda till att samhällen blir obeboeliga och människor tvingas fly. Hon betonar vikten av minskade utsläpp och ökade investeringar i klimatanpassade vattensystem.
Endast tre procent av klimatstödet går till vatten
WaterAid rapporterar att endast tre procent av den globala klimatfinansieringen går till vattenrelaterade projekt. Samtidigt har biståndet till vatten, sanitet och hygien minskat med en tredjedel sedan 2015. Detta gäller även Sverige. Organisationen genomför nu en namninsamling riktad till regeringen i syfte att öka satsningarna på dessa områden.
Enligt Anna Nilsdotter ger investeringar i rent vatten positiva effekter som förbättrad hälsa och möjligheter till utbildning och arbete. Hon understryker att ett barn dör varannan minut i sjukdomar kopplade till smutsigt vatten och hoppas att regeringen kommer att öka anslagen i framtida budgetar.
Svenskar underskattar sin vattenförbrukning
Undersökningen visar också att många underskattar sin egen vattenkonsumtion. Endast tio procent tror att de använder mer än 100 liter vatten per dygn. Flest – 28 procent – tror att deras förbrukning ligger mellan 31 och 60 liter, medan 26 procent uppskattar den till 11–30 liter.
Anna Nilsdotter anser att resultatet indikerar att många saknar kunskap om sin faktiska vattenanvändning, samtidigt som oron för vattenbrist är utbredd. Hon nämner att duschen ofta är det som förbrukar mest och hänvisar till WaterAids spellista med fyraminuterslåtar som ett sätt att korta duschtiden.
Källa: WaterAid.