Drift och underhållsföretaget L&T satsar på eldrift

Till L&Ts anläggning i Sköndal har Elektroskandia levererat 12 st laddboxar med dubbla uttag. Foto: Elektroskandia

L&T accelererar elektrifieringen av företagets fordonsflotta och har nu bytt ut 50 transportbilar till 100 procent eldrivna transportbilar. Detta innebär att 20 procent av företagets fordonsflotta nu är elektrifierad. Målsättningen är att alla servicebilar inom företaget ska vara eldrivna inom fem år.

För laddinsfrastrukturen vid L&T:s kontor har Elektroskandia tagit fram laddboxar och de första har installerats vid företaget kontor i Sköndal, Stockholm. För att manifestera satsningen anordnades ett uppmärksammat lunchevent den 30 september då de 50 nya elbilarna körde i karavan genom Stockholm till Sköndal.

L&T arbetar med drift, underhåll och energioptimering av fastigheter, samt med lokalvård och hygienservice till livsmedelsindustrin. Företaget är rikstäckande med över 30 kontor i Sverige och har totalt cirka 1300 anställda.

Mikael Viik är Procurement Manager på L&T.

– Vi har ett stort miljöfokus på företaget och energioptimering ligger i vårt DNA, då vi dagligen jobbar med detta i våra kunders fastigheter. Inom L&T vill vi ligga i framkant när det gäller Sveriges gröna klimatomställning och då har givetvis frågan om elbilar aktualiserats. Vi har idag inom företaget cirka 500 bilar varav 350 servicebilar. Vi tror att den här övergången till eldrift framför allt kräver ett nytt sätt att tänka, planering och en beteendeförändring. Dessutom krävs en kraftig utbyggnad av laddinfrastrukturen.

Den stora utmaningen kring elbilar är laddinfrastrukturen. Bor man i villa är det inga problem, men  i lägenhet kanske inte finns möjlighet att ladda hemma. Försäljningen av elbilar i Sverige ökar stort och idag är nästan varannan ny bil som säljs laddbar. När det gäller laddinfrastrukturen går det däremot trögare och Trafikverket bedömer att Sverige, med nuvarande försäljningstakt av elbilar, behöver 1 miljon nya laddpunkter till år 2030!