Bodens kommun väljer ny bredbandsleverantör

Nokia bygger 5G-corenät. Arkivbild

Under våren 2020 gick Bodens kommun ut med en upphandling där man frågade efter en ny nätägare och leverantör i befintliga bredbandsnät i byar i kommunen och en leverantör för fortsatt utbyggnad på landsbygden. Bodens Stadsnät vann upphandlingen och avtalet är undertecknat.

– Det är otroligt roligt att ett lokalt företag kan vara med och leverera bredbandstjänster av högsta klass och samtidigt bidra till en fortsatt utbyggnad av bredband i Boden, säger Johan Gröhn, kommunalråd.

Under våren kommer abonnenter i befintliga bredbandsnät att kopplas över till Bodens stadsnät.

– Vi kommer att planera överflyttningen noga och förmodligen kommer de flesta inte att märka av när det sker, säger Andreas Westerlund, på Bodens stadsnät.

Samtidigt pågår planeringen av en fortsatt utbyggnad. Permanentboende och ägare av fritidshus i utbyggnadsområden kommer att få ett erbjudande om inkoppling av fiber under hösten.

– Vårt krav i upphandlingen är att det inte får vara dyrare med en inkoppling på landsbygden än vad det kostar i centrala delar av Boden, det är viktigt för oss att boende på landsbygden så långt det är möjligt har samma förutsättningar som i centrala Boden, säger Johan Gröhn