Koldioxidutsläppen från drivmedel sjunker

Foto: Christer Wiik

Under 2013 så sjönk koldioxidutsläppen från drivmedel och eldningsolja i Sverige till under 25 miljoner ton. Förändringen består till ungefär lika delar av minskad förbrukning och ökad användning av biodrivmedel. Det visar färska siffror från SPBI.

Enligt SPBI:s statistik så minskade användningen av biodrivmedel utsläppen med omkring 2 miljoner ton under 2013.

Sedan toppåret 1970 har utsläppen av koldioxid minskat med mer än 55 miljoner ton. För första gången sedan uppgångsperioden har nu utsläppen från användning av petroleumprodukter sjunkit under 25 miljoner ton. Det är en nivå som Sverige inte varit på sedan 1956. Den stora förändringen förklaras av nedgången i användningen av eldningsoljor för uppvärming och för industriella processer, men även övergången till förnybara drivmedel bidrar med cirka 2 miljoner ton.

Minskningen av utsläpp mellan 2013 och 2012 uppgår till drygt 0,6 miljoner ton och består till ungefär lika delar mellan sjunkande konsumtion och ökad användning av biodrivmedel.

– Det är oerhört glädjande att utvecklingen fortsätter att gå i rätt riktning. Statistiken pekar dessutom på hur viktiga biodrivmedlen är i omvandlingen till en kolsnål transportsektor, säger Ulf Svahn, vd på SPBI.

De totala utsläppen av koldioxid från användningen av petroleumprodukter uppgick till cirka 24,6 miljoner ton under 2013. Minskningen i förhållande till 2012 är omkring 0,65 miljoner ton eller 3 procent. Toppåret 1970 var utsläppen 80 miljoner ton.