Norsjö och Burträsk får supersnabbladdare

Nu satsar OK Västerbotten på supersnabbladdare i inlandet. Foto: OK Västerbotten

OK Västerbotten gör en storsatsning på så kallade supersnabbladdare – eller HPC – på sina stationer runt om i länet. Först ut är stationerna i Burträsk och Norsjö som från och med mitten av september erbjuder enkel och snabb laddning av elbilen. Och att satsningen på supersnabbladdare startar just i inlandet är ingen slump, berättar OK Västerbottens vd Erica Lundgren.

– Vi pratar gärna om hur vi vill skapa förutsättningar för ett hållbart och levande län, då krävs det även satsningar i de områden som annars prioriteras bort.

Effekten på supersnabbladdarna är upp till 150 kilowatt, vilket betyder att en bil som laddar med full effekt under 20 minuter ökar räckvidden med cirka 25 mil.

– Hur snabbt laddningen går påverkas av batteriet status och storlek samt om den laddar som enda bil vid stolpen, men de laddare vi installerar i nätverket är omkring tre gånger så effektiva som en vanlig snabbladdare, säger Erica Lundgren.

Satsningen på supersnabbladdare är ett samarbete mellan OK Västerbotten, Skellefteå kraft och OKQ8. Under hösten och vintern adderas supersnabbladdare på OK Västerbottens stationer i Vilhelmina, på Solbacken i Skellefteå och Ersboda i Umeå.

– Detta är en omställning som bara är möjlig när vi gör det tillsammans. Vi är inte experter på laddteknik, men vi har arenan och kunderna. Samarbetet med Skellefteå kraft och OKQ8 gör att vi kan utveckla och bygga ut tjänster som når alla våra 97 000 medlemmar i hela länet, säger Erica Lundgren.

Skellefteå Kraft ser detta som en möjlighet till att bidra för att bygga ut laddinfrastrukturen i hela landet – inte bara längs de stora Europavägarna.

– Bättre laddmöjligheter gör det enklare för fler att ta beslutet att skaffa elbil. Därför är det extra roligt att vi nu öppnar upp för snabbladdning även i vårt närområde, säger Sanna Lundström, tf chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.