Fler supersnabbladdare i Skellefteå

Förra året har antalet elbilar i Västerbotten ökat med 109 procent. Foto: Skellefteå Kraft

Två laddpunkter blir sex när Skellefteå Kraft, tillsammans med OK Västerbotten och OKQ8 fortsätter satsningen på elbilsladdning och öppnar nya supersnabbladdare på Solbacken i Skellefteå.

– Transporterna har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle och därför satsar vi stort på utbyggnaden av supersnabbladdare tillsammans med OKQ8. Tidigare i höst blev det möjligt att snabbladda elbilen i Norsjö och Burträsk och det känns fantastiskt att vi nu fortsätter utbyggnaden med fler laddare i Skellefteå. De gör det enkelt för elbilsägarna att ladda bilen med 100 procent förnybar kraft, säger Sanna Lundström, affärsområdeschef marknad på Skellefteå Kraft.

Till och med oktober i år har 1 220 elbilar sålts i Västerbottens län enligt företaget Vrooms definition av nybilsförsäljning. Jämfört med samma period förra året har antalet elbilar i Västerbotten ökat med 109 procent. Motsvarande siffra för Skellefteå kommun är 143 procent och för hela landet 56 procent. Det innebär att allt fler Västerbottningar har behov av att kunna ladda sin elbil på resan.

Totalt omfattar utbyggnaden 800 laddpunkter som fördelas på 300 OKQ8-stationer i hela landet senast 2026. Skellefteå Kraft investerar, driftsätter och underhåller laddplatserna.

– Detta är en omställning som bara är möjlig när vi gör det tillsammans. Vi är inte experter på laddteknik, men vi har arenan och kunderna. Samarbetet med Skellefteå Kraft och OKQ8 gör att vi kan utveckla och bygga ut tjänster som når alla våra 97 000 medlemmar i hela länet, säger Erica Lundgren, vd OK Västerbotten.

Supersnabbladdarna, idag totalt 82 laddpunkter, finns hos OKQ8 i: Burträsk, Halmstad, Hisings Backa, Huskvarna, Kungsbacka, Linköping, Norsjö, Skellefteå, Sollentuna, Sundsvall, Trelleborg, Upplands Väsby, Valbo, Ödeshög, och Örebro.

Supersnabbladdarnas effekt är 150 kW, vilket kan jämföras med vanliga snabbladdare på 50 kW. En laddning för 25 mils körning tar cirka 20 minuter beroende på bilens batteri och kapacitet. Elen som Skellefteå Kraft levererar kommer från förnybara energikällor och säkerställs med ursprungsgarantier.