Stöd till laddstationer för tunga fordon i Dalarna

Stöd till sex laddstationer för tunga eldrivna fordon i Dalarna. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Energimyndigheten har beviljat stöd till sex laddstationer för tunga eldrivna fordon i Dalarna - i Avesta, Malung, Vansbro, Smedjebacken, Borlänge och Mora. Laddstationerna blir förmodligen de första i sitt slag i länet, och är en viktig del i att möjliggöra för omställningen till fossilfria transporter.

Både kommuner och privata aktörer har tilldelats medel för att bygga laddstationer, som ska stå klara hösten 2023. Malung-Sälen, Vansbro och Smedjebacken har sökt stöd tillsammans. Syftet är att skapa något man kallar för ”Gröna vägen” för godstransporter. Den sträcker sig från Surahammar till Sälenfjällen, utmed E16 och länsväg 66. Satsningen görs i samarbete med alla kommuner längs sträckan.

– Vi har mycket tung transport som går efter de här vägarna. Finns det möjlighet att ladda betyder det mycket. Mycket godstrafik kör upp till Sälenfjällen. Där är även lokaltrafik och timmertransporter, eftersom vi har sågverk i Äppelbo och Fiskarheden, säger Henrik Jonsson, chef för service- och teknik-förvaltningen i Malung-Sälens kommun, som leder projektet.

Framöver väntas de tunga eldrivna fordonen öka i snabb takt. Marit Ragnarsson, processledare för Energiintelligent Dalarna på Länsstyrelsen i Dalarnas län, pekar på att en sådan utveckling är nödvändig.

– Transporter är vår kanske allra största utmaning när det gäller klimatomställning. Utbyggnaden av en laddinfrastruktur för personbilar har tagit fart, men för tunga fordon finns ännu ingen infrastruktur för laddning i Dalarna. Den här satsningen banar väg för den omställning som snabbt behöver ske, säger Marit Ragnarsson.