Omfattande ledningsarbeten på Sundbybergs torg

Trafikverket flyttar fjärrvärme, fjärrkyla, vatten och el för utbyggnad till fyrspår. Foto: Trafikverket

Under våren och sommaren gör Trafikverket omfattande arbeten på Sundbybergs torg. Man ska lägga om ett antal ledningar inför utbyggnaden av järnvägen i tunnel. 

- Inför kommande utbyggnad av två till fyra spår behöver vi flytta om en hel del ledningar som ligger i marken. På Sundbybergs torg finns det olika ledningar som vi behöver flytta. Det är bland annat fjärrvärme, fjärrkyla, vatten och el. Vi behöver även göra plats för de tillfälliga järnvägsspåren. Ett av spåren kommer att ligga på den här sidan av nuvarande järnvägsspår, i närheten av torget, säger Bojan van Ekris, byggledare.

– Våra arbeten innefattar en del schaktarbete, så vi kommer att gräva upp en stor del av Sundbybergs torg. Vi kommer att lägga om ledning för ledning för att minska den totala påverkan på torget, det vill säga att vi kommer att arbeta etappvis. När vi är klara kommer vi att återställa torget som det ser ut idag, förutom att en del av en ledningsbrygga kommer att vara placerad på torget. Ledningarna som vi lägger om kommer att ledas över järnvägen via den här ledningsbryggan, liknande den vi har borta vid korsningen Esplanaden/Stationsgatan. 

– En ledningsbrygga är som det låter, en brygga med ledningar. Det är ett smidigt sätt för oss att leda ledningar över järnvägen istället för under marken, som idag. Eftersom vi planerar för att bygga en tunnel genom Sundbyberg kan vi inte ha ledningarna i marken. De ledningar som kommer att gå i den här bryggan är de som idag går från Stationsgatan, under Järnvägsgatan och över till torget.