Telenor möjliggör 5G-hastigheter på över 1 Gbit/s

Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige. Foto: Telenor

Telenor Sverige förvärvade i veckan 100 MHz spektrum i det så kallade 3,5 GHz-bandet. Idag aktiverar Telenor tilldelat spektrum vilket gör att 37 orter nu kan 5G-surfa i hastigheter på över 1 Gbit/s. Vid slutet av 2023 kommer 99,9 procenr Sveriges befolkning ha tillgång till Telenors 5G-nät.

I oktober lanserade Telenor ett omfattande 5G-nät i centrala Stockholm med hjälp av redan tilldelat spektrum, 80 MHz på 3,5 GHz-bandet. Senare under hösten aktiverade Telenor 5G på ytterligare 36 platser i Sverige med hjälp av 40 MHz i samma band. Nu när Telenor förvärvat 100 MHz i 3,5 GHz-bandet i 5G-auktionen aktiveras spektrumet omgående. Det innebär att mobilnätet på 37 orter idag uppgraderas till 100 MHz i 3,5 GHz-bandet, vilket möjliggör för kunder att nu 5G-surfa i hastigheter på över 1 Gbit/s.

– Det känns grymt att vi är igång med vår ambitiösa utrullningsplan av 5G-nätet som inledningsvis fokuserar främst på större städer och populära sommar- och vinterorter. Jag har hela tiden sagt att vi ska erbjuda våra kunder hastigheter på 1 Gbit/s och det kan vi nu göra på 37 orter i Sverige, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.

Arbetet med att bygga ut nätet på befintliga orter samt ta 5G till nya städer fortsätter. Det innebär att surfupplevelsen och mobiltäckningen kommer förbättras löpande. De städer och orter som idag omfattas av Telenors 5G-nät sträcker sig från Malmö till Luleå, från Storstockholm till Göteborg.