Nu lanserar Tre svenskt höghastighets-5G

Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige, vid 5G-mast nära Globen när nya höghastighetsnätet invigs.n Foto: Tre

Utrullningen av det nya, snabba 5G-nätet pågår för fullt runt om i landet och stadskärnorna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg är redan helt täckta av 5G från Tre. Idag inviger telekomoperatören Tre sin tjänst för höghastighets-5G som möjliggör surf i mycket höga hastigheter, laggfritt spelande och streaming i hög upplösning. Utbyggnaden fortsätter sedan under våren och sommaren med städer över 20 000 invånare.

När Post- och Telestyrelsens auktion av 5G-frekvenser genomfördes i januari 2021 var Tre den operatör som köpte mest 5G-spektrum per kund på det så kallade 3,5GHz-bandet, som möjliggör de snabbaste hastigheterna och dataöverföringen. Tre har prioriterat en jämn och hög täckning i Sveriges största städer och idag lanserar Tre sin tjänst för höghastighets-5G i Sverige.

– Nu går det riktigt fort i 5G-nätet och idag kan vi äntligen säga att 5G är här på riktigt. De senaste tio åren har vi ökat kapaciteten i mobilnätet rejält och med våra satsningar har vi säkerställt att våra kunder får gott om plats i nätet och kan surfa riktigt snabbt, säger Haval van Drumpt, VD på Tre.

I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg har Tre idag mycket god 5G-täckning för höghastighets-5G. Utbyggnaden fortsätter sedan i hela landet med fokus på städer över 20 000 invånare.

Tre har som enda operatör i Sverige valt att visa täckningskartor på sin hemsida som skiljer på 5G och 5G+. Med 5G+ surfar man över 3.5 GHz-bandet som möjliggör de allra högsta hastigheterna, ofta över 1Gbit/s i goda förhållande. Samtidigt som 5G-nätet rullas ut moderniseras också 4G-nätet, som är en förutsättning för ett snabbt 5G-nät. De senaste åren har Tre investerat över tre miljarder i snabba 4G- och 5G-nät och under 2022 investeras ytterligare drygt en miljard kronor i nätet, främst för utbyggnad av det snabbaste 5G-nätet.