Selektiv separation ökar andelen återvunna tungmetaller

Metallåtervinngsindustrin är på kraftig framväxt. Foto: Ragn-Sells
Anders Kihl, utvecklingschef på Ragn-Sells. Foto: Ragn-Sells

Sommaren 2014 gick återvinningsföretaget Ragn-Sells in som en av huvudinvesterarna i kemiteknikföretaget Chromafora, vars patenterade teknik för utvinning av tungmetaller ur vatten kan bidra till att hantera en av industrins största miljöutmaningar; att matcha kraven i framtida EU-direktiv som innefattar lägre tillåtna halter av tungmetallsavfall.

Chromafora har patenterat en teknik för återanvändning av fosfiner, vilket innebär att även små kvantiteter tungmetaller kan utvinnas från vatten och återvinnas. Tekniken innebär bland annat att mängden farligt avfall som måste lämnas till deponi minskar. Sedan i somras är Ragn-Sells delaktiga i arbetet med att testa, utveckla och kommersialisera tekniken.

Gynnar miljönChromaforas teknik möjliggör selektiv separering av tungmetaller ur vätskor, vilket både gynnar miljön i form av en ökad andel återvunna tungmetaller och dessutom har positiv inverkan på företagens intäkter från restprodukter.

Resurseffektiv tungmetallsåtervinning–En av de stora fördelarna med just den här tekniken är det faktum att den är selektiv. Tidigare har det varit svårt att utvinna just den metall man önskar från en vattenström, men med den här selektiva tekniken är det möjligt att separera de olika metallerna, vilket öppnar upp helt nya möjligheter för oss som återvinningsföretag. Tekniken gör det helt enkelt möjligt att plocka russinen ur kakan för såväl oss som våra kunder, säger Anders Kihl, utvecklingschef på Ragn-Sells.

Omfattande potentialChromaforas fosfinåtervinningsteknik har en omfattande potential i bland annat gruvindustrin, kraftvärmeverk samt processindustrin. Affärerna har inte tagit ordentlig fart än, men under första halvåret i år hoppas Ragn-Sells och Chromafora kunna inviga en gemensam demoanläggning, där tekniken kan demonstreras i en större skala.  Anders Kihl är övertygad om att demoanläggningen kan bidra till att öka industrins intresse för tekniken.

– Den här tekniken har en mycket hög potential vad gäller exempelvis återvinning av sällsynta jordartsmetaller som är resurskrävande att utvinna. Här har Chromaforas teknik verkligen potential att göra stor skillnad, säger Anders Kihl.