”Felaktig rapportering om trafikprognoser”

Foto: Christer Wiik

Trafikverkets menar att medierapporteringen om att verkets prognoser för vägtrafiken i Stockholm inte stämmer och att dessa har påverkat investeringar för miljardbelopp är felaktiga. Man anser att modellen stämmer i stort, men det blir avvikelser på enskilda vägsträckor.

Enligt Trafikverket så har det inte tagits några beslut om investeringar med enbart dessa missvisande prognoser som grund.

Trafikverket pekar på att prognoserna görs i en öppen vetenskaplig modell som är framtagen i samarbete med forskare inom trafikanalys, statistik och nationalekonomi. Dessa visar hur mycket trafik som går på regionens vägar idag och hur mycket trafik som förväntas gå där i framtiden. Trafikverket vill föra fram att modellen hela tiden granskas och revideras och menar att modeller aldrig kan ge en perfekt bild av detaljer i verkligheten och förväntas inte heller göra det.

Modellen stämmer enligt Trafikverket i större perspektiv som Stockholms län, men när man bryter ner till enskilda vägsträckor finns alltid en viss avvikelse. I det här fallet medger man att avvikelserna har varit för stora i norra Storstockholm. I den rapport som tagits fram visar analytikerna att det finns ett ovanligt stort glapp mellan prognoser av antalet bilar i dagsläget och den faktiskt uppmätta trafiken som görs när trafiken räknas.

– Att förutsäga hur många bilar som kommer att finnas på en enskild vägsträcka vid en viss tidpunkt kan jämföras med att förutsäga hur konjunkturen blir i mars 2016 i Höör. Det är inte enkelt, och det blir inte exakt. Det är snarare imponerande att våra prognoser oftast kommer så nära sanningen som de gör, säger Stefan Engdahl, samhällsdirektör Trafikverket.

Avvikelserna berör främst E4:an och E18 runt Rotebro, Stäket och Edsberg. Trafikverket påpekar här att felen inte omfattar de områden där en framtida Förbifart Stockholm ska gå fram.

– Viktigast är ändå att det inte har tagits några beslut om investeringar med enbart dessa missvisande prognoser som grund säger Stefan Engdahl.