Telia Sonera gör storsatsning i Lindesberg

Foto: Telia Sonera

Den 1 oktober förvärvade Telia Sonera Lindesbergs stadsnät. Nu har representanter för kommunen, Telia och Skanova träffats för att berätta om fiberutbyggnaden och hur Lindesbergs kommun ska nå den digitala agendan.

Nu tas det första steget för att ge invånarna tillgång till höghastighetsbredband. Satsningen innebär att Skanova bygger ut nätet i Lindesberg kommun baserat på efterfrågan.  Att nätet är öppet innebär att de tjänsteleverantörer som vill kan hyra in sig, på lika villkor, och erbjuda bredbandstjänster till hushållen och företagen i kommunen.

I planerna för Lindesberg ingår det att ansluta såväl flerfamiljshus, som villor och företag. Även fiberföreningar och byalag ska få möjlighet att ansluta sig. Under 2014 kommer Telia Öppen Fiber genomföra en storsatsning på fiber till villa. Det handlar om drygt 2 500 hushåll i Lindesbergs tätort, Frövi, Fellingsbro, Vedevåg, Guldsmedshyttan, Storå, Stråssa, Ramsberg och Rockhammar som får möjlighet att ansluta till fibernätet som byggs ut. Det handlar om en fibersatsning i Lindesberg på 50 miljoner kronor.

Utbyggnaden kommer att ske stegvis under 2014 och berörda kommer att få information när det blir aktuellt. Fiberutbyggnaden är beroende av efterfrågan hos invånarna i Lindesberg och för att underlätta kommer en sida för intresseanmälan att öppnas på kommunens hemsida, mer information om detta kommer.

Parallellt med fibersatsningen gör Telia Sonera en satsning på mobilnätet i Lindesberg. Överallt där man idag kan prata i mobiltelefon kommer invånarna att erbjudas surf både via 3G och via 4G. För Lindesberg innebär det att kommunen under 2014 kommer att ha en yttäckning för 3G och 4G på 98 procent och en befolkningstäckning på 99,2 procent.