Kinas nuvarande exportmarknader diversifieras
Utvecklingen för den kinesiska infrastruktursatsningen som i folkmun kallas ”Ett bälte, en väg” var relativt långsam under åren 2015 och 2016, främst på grund av landets kapitalstyrning och valutaoro. Men nu har satsningen tagit fart igen, med finansiell uppbackning av Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB.
”Ett bälte, en väg” är en viktig handelspolicy och ekonomisk strategi, tänkt att bli den nya tidens sidenväg som löper från Kina och genom Europa. Områden som anses viktiga för satsningen inkluderar allt från järnvägar, vägar och hamnar till energiinfrastruktur.
– Med tanke på hur stora investeringarna är i den här satsningen kan det faktiskt visa sig att de ekonomiska fördelarna är större i andra utvecklingsländer i Sydostasien än i just Kina, säger Charles Hamieh, fondförvaltare på RARE Infrastructure.
Enligt Charles Hamieh är det främsta målet med satsningen på medellång och lång sikt en diversifiering av Kinas nuvarande exportmarknader. En annan viktig, men kortsiktig, fördel är också att man kan lyckas minska överskott på råvaror, framförallt stål och cement. Dessutom finns det stora möjligheter för både verkstadsindustrin och byggsektorn, som exempelvis tillverkare av järnvägsutrustning, att växa tack vare tillkomsten av nya uppdrag utomlands.
Det noterade bolaget China Merchant Port Holdings, CMP, är ett exempel på bolag som enligt Charles Hamieh är väl positionerat för att tjäna på Kinas storsatsning på infrastruktur och frihandelszoner. Bolaget är Kinas största hamnoperatör i landets fem största hamnregioner och har exponering mot åtta av landets största hamnar, bland annat mot Shanghai och Shenzhen som tillhör världens tre största.
– Hamnarna längs med satsningens sjöväg, den så kallade maritima sidenvägen, kan bli de stora vinnarna utanför Kina på kort sikt, lägger Charles Hamieh till.
RARE Infrastructures hållning är att ”Ett bälte, en väg” har en begränsad påverkan på global infrastruktur på medellång sikt, men man ser flera långsiktiga investeringsmöjligheter på tillväxtmarknaderna.
– Infrastrukturtillgångar har alla förutsättningar att bli en av de största vinnarna på de långsiktiga trender som driver tillväxtmarknaderna. De ger direkt tillgång till tillväxtmarknadernas inhemska efterfrågan och drivkrafter, samtidigt som de skapar underliggande intäkter som är mer defensiva tack vare deras regulatoriska natur, med tydlig koppling till inflationen, avslutar Charles Hamieh.