Genomförandeavtal för Slussen klart

Visionsvy över nya Slussen, från terrasserna på Södermalm. Bild: Foster + Partners

Landstingsfullmäktige har nu godkänt genomförandeavtalet mellan Stockholms läns landsting och Stockholms stad för ombyggnaden av Slussen. Avtalet, som har tagit många år att förhandla fram, reglerar detaljerna kring fördelningen av ansvar och kostnader mellan Staden och landstinget. Det skriver Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Ombyggnaden av Slussen pågår fram till 2025 och berör bussar, tunnelbana, sjötrafik, Saltsjöbanan samt anslutningarna mellan trafikslagen.– Det här känns jättebra! Genomförandeavtalet skapar en tydlighet för samarbetet mellan trafikförvaltningen och Stockholms stad, säger Lars Devero, programledare för Program Slussen och spårutbyggnad Nacka.

Genomförandeavtalet är historiskt sett ett av de viktigaste avtalen mellan Stockholms stad och landstinget. Vägen till avtal har varit krokig med flera händelser som krävt omtag, bland annat en upphävd detaljplan och tunnelbanesatsningen. Men nu har båda parterna kommit fram till ett avtal som de är tillfreds med.– Det har tagit lång tid men det är viktigt för våra resenärer och Stockholms invånare att det här blir bra, så självklart har detaljerna behövt arbetas igenom ordentligt, säger Lars.

Slussen är Sveriges näst största knutpunkt för kollektivtrafiken och stadens ombyggnad berör trafikförvaltningens flesta trafikslag: tunnelbana, buss, sjötrafik och lokalbana. Avtalet reglerar bland annat hur parterna ska samverka och hur ansvaret fördelas vad gäller projektering, utförande, kostnader, ägande och drift.Källa: SLL