Taxi 020 investerar i bränslecellsbilar

Foto: Hyundai

Taxibolaget Taxi 020 (som ingår i Cabonline Group) har köpt tre stycken ix35 Fuel Cell av Hyundai, världens första serietillverkade bränslecellsbil som drivs av vätgas. Bilarna väntas tas i drift under våren och kommer att köras i Stockholmsområdet. 

 Taxi 020 skrev i förra veckan under ett avtal med Hyundai om tre stycken ix35 Fuel Cell. De blir det första taxibolaget i landet med att köpa och driftsätta bränslecellsbilar. Bilarna kommer att trafikera Storstockholm med huvudsaklig utgångpunkt ifrån Arlanda där bilarna även kommer att tankas, på Sveriges första kommersiella tankstation för vätgas som invigdes under hösten 2015.

Satsningen på de nya bilarna ligger helt i linje med Taxi 020:s aktiva miljöarbete. Bolaget avser att vara helt fossilfria 2025, och i detta spelar bränslecellsdriften och Hyundai ix35 Fuel Cell en viktig roll:

-Tekniken med bränsleceller har verkligen utvecklats de senaste åren, och man kan få en riktigt bra räckvidd på en tankning vilket naturligtvis är viktigt för oss som taxibolag, säger Frederick Scholander, marknads- och försäljningschef på Taxi 020. Vidare passar Hyundais ix35 Fuell Cell oss väldigt bra då bilen är mycket rymlig och kan ta upp till fyra passagerare, fortsätter Frederick.

Hyundais ix35 Fuel Cell är världens första serietillverkade bränslecellsbil som drivs av vätgas. Bilen drivs av en elmotor, men istället för att kraften kommer från ett laddbart batteri (som med konventionella elbilar) kommer den från en bränslecell som konverterar vätgas till ström. Bilen har en räckvidd om 60 mil per tankning, och att tanka fullt tar endast ett par minuter.

Hyundai i Sverige har haft ix35 Fuel Cell ute för försäljning i ungefär ett år. I samband med affären med Taxi 020 har Hyundai sålt tio bränslecellsbilar, i huvudsak till företag. Driftsättningen av Taxi 020-bilarna är en viktig milstolpe för Hyundai. Jörgen Wedefelt är vd för Hyundai och säger:

-Det känns väldigt roligt att vi kan leverera bilar till Taxi 020. När de sätts i drift i sommar blir det första gången som bilarna på allvar kommer att exponeras för den svenska befolkningen då många kommer att kunna åka med bilarna. Det blir också ett viktigt test av bilarna då de som taxibilar körs väldigt mycket.