Fortum Recycling & Waste lanserar ny PFAS-Hantering och Vattenreningstjänst

Spridning av PFAS är ett stort samhällsproblem som kräver en mångfacetterad hantering. Foto: Fortum

Genom intensiv forskning och utveckling internt har Fortum utvecklat en ny skräddarsydd vattenreningstjänst som inte bara stödjer företag med PFAS-utsläpp i deras vatten, utan också gynnar samhället som helhet.

– Vår nya vattenreningstjänst är baserad på en kombination av beprövade tekniker för hantering av förorenat vatten innan PFAS-ämnena tas bort i det slutliga behandlingssteget. Det ger en hög verkningsgrad som är kostnadseffektiv och stabil över tid. Tjänsten kommer att erbjudas industrier och kommuner som brottas med samma problem som vi, säger Karin Willquist, affärsutvecklingsansvarig på Fortum Recycling & Waste.

PFAS finns i en mängd vardagsprodukter som vi regelbundet använder, från hushållsartiklar till matförpackningar och kläder.  Dessa högfluorerade och svårnedbrytbara ämnen ackumuleras i naturen, människokroppar och djur. För att hantera dem krävs det att de tas ur kretsloppet och förstörs. Att förbränna den omfattande mängden förorenad jord och vatten är inte praktiskt eller ekonomiskt genomförbart. Det första steget är därför att fånga upp PFAS så tidigt som möjligt och sedan anrika dem, det vill säga öka koncentrationen av PFAS i en begränsad volym för destruktion.

– Utmaningen med vattenrening är att den behöver anpassas till det vatten som ska renas, den specifika vattenkvalitén hos behovsägaren. Det kräver erfarenhet och kunskap för att hålla nere kostnaden för en stabil reningsprocess – vilket vi har, säger Karin Willquist.

Företaget har utvecklat en heltäckande PFAS-hanteringslösning och introducerar en ny vattenreningstjänst. Genom ett pilotprojekt har de uppnått enreningseffekt, med över 92% för PFAS 24-ämnen och 100% för PFOS i förorenat lakvatten. Denna process är resultatet av samarbete med teknikutvecklare och intern innovation, vilket resulterar i minimala restfraktioner som kan brännas.

Anläggningen i Kumla är en av få i Sverige som kan förbränna farligt avfall, inklusive POP-PFAS-ämnen enligt POPs-förordningen. Fortums mål är att erbjuda en helhetslösning som inkluderar anpassning av tekniken till kundens behov, expertis, drift och övervakning med egen PFAS-analysutrustning samt infrastruktur för hantering av farligt avfall.