Stockholms Spårvägar tar över all spårvagnstrafik i Stockholm

David Lagneholm, Förvaltningschef på trafikförvaltningen, Region Stockholm och VD för SL tillsammans med Per Thorsell, VD och koncernchef för Mekka Traffic Group. Foto: Mekka Traffic Group

Nu är det klart att AB Stockholms Spårvägar skriver avtal med Trafiknämnden i Region Stockholm gällande all spårvagnstrafik i Stockholm. Efter en lång process med överprövningar har det nu blivit klart att det ursprungliga tilldelningsbeslutet står fast.

Den 23 maj 2023 fick AB Stockholms Spårvägar kontraktet för att operera all spårvagnstrafik i Stockholm. Vilket innebär; Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan, Spårväg City och Lidingöbanan. Efter detta följde en lång period av överklaganden av tilldelningsbeslutet.

Den 18 april 2024 blev det klart att det ursprungliga tilldelningsbeslutet står fast, vilket innebär att avtalet är nu giltigt och träder i kraft.

Enligt avtalet kommer Stockholms Spårvägar att fortsätta driva trafiken på Spårväg City och Lidingö, samt ta över driften av Tvärbanan, Nockebybanan och Saltsjöbanan från VR. Det nya trafikavtalet börjar den 15 december 2024 och sträcker sig över 10 år. Kontraktets totala värde uppskattas till cirka 5,6-6,6 miljarder kronor. Det inkluderar ansvar för trafikdrift, fastighetsförvaltning samt underhåll av fordon och spår för samtliga fem linjer. Totalt innebär detta ansvar för över 100 fordon, 78 stationer och 150 000 resenärer dagligen.