Mobilt batterilager till Junsele i sommar

Tillfälliga snabbladdare i Junsele gör det möjligt för elbilsägare att upptäcka de inre delarna av Höga Kusten. Foto: Höga Kusten

I sommar är det möjligt att snabbladda sin elbil i Junsele.

– Det här är ett steg i rätt riktning för att ge besökare möjlighet att bekanta sig med Höga Kustens inre delar. Med de spännande och stora satsningar som är på gång i olika delar av Sollefteå kommun känns det helt rätt att vi är med och utvecklar elbilsladdningen under sommaren, säger Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Den temporära utplacering av ett mobilt batterilager kommer att täcka den ”vita fläck” för snabbladdning av elbilar som finns i västra delen av Sollefteå kommun. Till hösten kommer permanenta snabbladdare att finnas i Junsele, men fram till dess blir lösningen två tillfälliga snabbladdare på 40kW i Junsele som gör det möjligt för elbilsägare att upptäcka de inre delarna av Höga Kusten. Laddstationen har även åtta laddplatser för destinationsladdning. Sedan någon dag tillbaka finns också fyra snabbladdare på 200kw på plats i Ramsele.

 Vi är mycket nöjda med den här lösningen för att kunna ladda bilen även i västra delen av Sollefteå kommun som en del av Höga Kusten-området. Det är viktigt för besöksnäringen att kunna ge den möjligheten, man ska kunna tanka el liksom andra drivmedel även i vårt område. En mycket bra satsning då vi värnar om miljön, säger Birgitta Häggkvist vice kommunalråd Sollefteå kommun.

Hittills har besök till den västra delen av Höga Kusten för ägare av en elbil krävt noggrann planering. Laddarna i Junsele och Ramsele innebär att det blir lättare att besöka även andra besöksmål i exempelvis Edsele och Näsåker. 

Roger Johansson, ägare av Kvarnå Trädgård och styrelsemedlem för Höga Kusten Destinationsutveckling, är också mycket nöjd med lösningen.

– Det här knyter ihop oss tydligare som en del i Höga Kusten. Genom detta står vi redo att välkomna besökare oavsett vilket fordon de väljer för att ta sig hit, säger han.

– Det sker en stor utbyggnad av laddinfrastrukturen i både Höga Kusten och Sverige just nu vilket är både positivt och helt avgörande om vi som destination ska kunna möta besökarnas behov och samtidigt ha en chans att nå våra hållbarhetsmål till år 2030. Att kunna placera en ”pop-up laddare” i Junsele denna sommar känns därför som helt rätt lösning på vår utvecklingsresa mot ett fullt fungerande ladd-utbud i hela Höga Kusten, avslutar Joel Libell på Höga Kusten Destinationsutveckling.