Verizon och Honda testar 5G

Hondas utvecklar forskningssamarbete med Verizon kring självkörande fordon. Arkivbild

Honda och Verizon arbetar vid University of Michigans Mcity för att utforska hur Verizon 5G Ultra Wideband och 5G Mobile Edge Compute kan säkerställa snabb och pålitlig kommunikation mellan väginfrastruktur, fordon och fotgängare. Testerna innefattar bland annat Honda Safe Swarm, tillsammans med Verizon 5G Ultra Wideband och MEC.

Genom partnerskap med University of Michigans en testbädd för uppkopplade och självkörande fordon, samarbetar Honda och Verizon för att undersöka hur ny uppkopplad säkerhetsteknik med hjälp av 5G och Mobile edge computing kan säkerställa snabb och pålitlig kommunikation mellan väginfrastruktur, fordon och fotgängare och därmed minska kollisioner.

Supersnabb och pålitlig dataöverföring med låg latens vid nätverkets kant är avgörande för säkerheten hos uppkopplade fordon. Verizons 5G- och MEC-plattformar tar kraften med molnet närmare fordonet, sänker latensen, erbjuder massiv bandbredd, förbättrar kommunikationen och uppkopplingen mellan förare, andra bilar, trafikljus, fotgängare och utryckningsfordon.

Honda har sedan 2017 utvecklat teknologin Safe Swarm, i syfte att förverkliga kollisionsfri trafik. Safe Swarm kommunicerar med andra trafikanter och delar nyckelinformation som plats-, hastighets- och sensordata. En begränsning i detta tillvägagångssätt är behovet av att utrusta varje enskilt fordon med artificiell intelligens. Användningen av 5G hjälper till att flytta AI-funktionerna från fordonet vilket minskar behovet av AI ombord på varje fordon.

– Hondas forskningssamarbete med Verizon är ett viktigt steg i våra mångåriga ansträngningsförsök för att utveckla uppkopplad fordonssäkerhetsteknik för att förverkliga vår vision om ett kollisionsfritt samhälle, säger Ehsan Moradi Pari, Doktorand och forskningsledare vid Hondas Advanced Technology Research Division.

– Möjligheten att flytta datorkraft till kanten av vårt 5G-nätverk är en grundläggande byggsten för självkörande och uppkopplade fordon, vilket hjälper bilar att kommunicera med varandra nästan i realtid och även med sensorer och kameror installerade på gator, samt med trafikljus," säger Sanyogita Shamsunder, vice president of Technology Development and 5G Labs på Verizon.