NCC och Svenskt Vatten vill modernisera Sveriges VA-system

Sveriges VA-system är i stort behov av att moderniseras. Foto: NCC

NCC och Svenskt Vatten samlar ledande riksdagspolitiker till ett livesänt webbsamtal för att diskutera hur landets vatten- och avloppssystem kan moderniseras. I samband med samtalet presenterar NCC en rapport med nio förslag på reformer för ett stärkt VA-system.

Sveriges kommunala vatten- och avloppsanläggningarna försörjer idag 90 procent av landets befolkning och större delen av systemet byggdes under 1950-, 60- och 70-talen. Sveriges VA-system är i stort behov av att moderniseras.

– Det finns idag stora hot mot vårt vatten- och avloppssystem. Färska siffror från Svenskt Vattens investeringsrapport visar att investeringsbehovet i VA-sektorn har ökat från 16 till 23 miljarder per år, med de största behoven i ett gammalt ledningsnät. Samtidigt ökar befolkningen, nya och skarpare miljökrav tillkommer och den accelererande klimatförändringen medför skyfall, översvämningar och torka, säger Henrik Enell, divisionschef NCC Infrastructure.

NCC presenterar nu en rapport som belyser olika utmaningar och möjligheter kopplat till moderniseringen av VA-systemet. I rapporten kommer NCC med nio reformförslag med fokus på hur ökad samverkan, tydligare krav, ökad finansiering och höjd kompetens kan stärka VA-verksamheten i landet.

– Vår förhoppning är att rapporten ska bidra till att öka kunskapen om hur ett komplext samhällsproblem kan lösas på ett tydligt och konkret sätt. Sveriges VA-system är en tickande bomb och våra förslag pekar ut riktningen för vad som behöver göras, säger Henrik Enell.

Rapporten kommer att presenteras för inbjudna ledande riksdagsledamöter. Utifrån olika utgångspunkter kommer samtalet belysa vad som krävs för att Sveriges ska kunna planera, bygga och förvalta framtidens viktiga infrastruktur för dricksvatten och avloppsrening.