Roslagsvatten bygger framtidens intelligenta vattensystem

Projektet ligger i absolut framkant vad gäller digitalisering av ett intelligent vattensystem. Foto: AFRY

AFRY har tillsammans med Schneider Electric och AVEVA Select Scandinavia visat hur man kopplar ihop befintliga och nya system för att få ett digitaliserat och autonomt system som är tillgängligt för alla i företaget, samt att kunderna får relevant information i realtid. Med detta som grund påbörjar Roslagsvatten nu byggandet av framtidens intelligenta vattensystem.  

Det här projektet ligger i absolut framkant vad gäller digitalisering av ett intelligent vattensystem och kommer att göra ett stort avtryck i vattenvärlden. Det kommer också att påvisa möjligheterna hur snabbt det går att ställa om och bli digitaliserad och datadriven även inom andra sektorer såsom exempelvis smarta städer, industrin och infrastrukturprojekt, säger Magnus Sjöström, Digital Management på AFRY.

Genom projektet skapar AFRY och Roslagsvatten tillsammans förutsättningar för att nå visionen om Roslagsvatten 2.0, en vision om ett smartare och mer hållbart samhälle med utgångspunkt i digitaliseringens möjligheter att lösa samhällets utmaningar.

ARFY Water Integration platform powered by AVEVA är en av grundpelarna i detta projekt, vilket är en modulbaserad, oberoende integrationsplattform som stödjer alla de internationella standarder och IT-säkerhetsnivåer som ställs på kritiska och samhällsviktiga system. Tillsammans med den senaste tekniken från Schneider Electric blir kombinationen ett system i världsklass.

– För att förverkliga Roslagsvattens vision sökte vi en aktör med stor bredd och kompetens inom implementation av IT-säker ny teknik. Vi såg att samarbetet mellan AFRY, Schneider Electric och AVEVA Select Scandinavia hade alla de delar vi sökte, så valet blev enkelt, säger Christian Wiklund, vd Roslagsvatten.   

Alla system inom Roslagsvatten kommer att anslutas till företagets kommande integrationsplattform, allt från sensorer ute i nätet, styrsystem, ekonomi- och underhållsystem till externa system med viktig data som exempelvis satelliter.