”Höjd bensinskatt och satsning på biogas”

Oppositionen vill höja bensinskatten med 49 öre över två år och vill att kraftbolagen ska betala en extra skatt på sina övervinster. Samtidigt vill man storsatsa på biogas och satsa 600 miljoner kronor på utbyggnad av biogaspumpar. Det säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i en intervju i Dagens Nyheter.

Höjningen av bensinskatten skulle ske i två steg. 29 öre, inklusive moms, under det första året och 20 öre under året efter. Höjningen är lägre än Miljöpartiets förslag i höstens budgetmotion, där man förespråkade en höjning på 2 kronor.

– Det är vår gemensamma bedömning att den inte ska höjas mer än så under mandatperioden. Från Miljöpartiets sida har vi varit beredda att göra mer, men vi tycker att det här paketet är bra, säger Maria Wetterstrand, till DN.

Ökningen av bensinpriset ska kompenseras genom en höjning av reseavdraget. Enligt Wetterstrand kommer detta att göra att reseavdraget i stort sett fullt ut kompenserar höjda kostnader för resor till arbetet.

Oppositionen vill också satsa på en utbyggnad av biogasen. Man vill lägga 600 miljoner kronor på stöd till utbyggnaden av biogaspumpar i landet. Enligt branschorganisationen Energigas Sverige så skulle de pengarna räcka till omkring 500 nya tankställen för biogas, vilket skulle innebära ett tillskott av fem gånger så många tankställen i landet.

Motormännen är mycket kritiska till oppositionen förslag.

– Skattehöjningen kommer inte ha någon som helst inverkan på miljön. Det är bara ett sätt att öka skatteintäkterna till statskassan. Skulle de rödgröna verkligen vilja göra något åt miljön skulle de istället satsa på åtgärder som förnyar bilparken, skrotningspremier och teknikneutrala miljöbilspremier. Det ger bilägarna möjlighet att skaffa moderna, trafiksäkra och energieffektiva fordon, säger Maria Spetz, vd på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Från Alliansen hörs också kritiska röster. Näringsminister Maud Olofsson menar att förslaget är ett dråpslag mot landsbygden.

– Det här drabbar landsbygden, basindustrin och skogsindustrin. Det är orättvist, ofärdigt och otillräckligt. De gör ingen skatteväxling, det är bara skattehöjningar som dessutom inte når upp till miljömålen, säger Maud Olofsson, till DN.

Oppositionen vill också införa en skatt på kärnkraft och vattenkraft som syftar till att staten ska kunna ta ut en del av elbolagens övervinster.

– De tar ut det högsta priset från konsumenten fast deras produktion har en väldigt låg kostnad. Då är det rimligt att staten kan lägga en skatt som gör att vi tar in en del av övervinsterna, säger Maria Wetterstrand, till DN.