Första biogastankstället i Flen invigs

Flens kommun tar på sig ledartröjan när det gäller biogas. Foto: BioDriv Öst

I slutet av januari invigdes det första biogastankstället i Flens kommun. Lågt intresse från privata aktörer gjorde att kommunen tog på sig ledartröjan. Tack vare tankstället kan nu kommunen köpa in biogasbilar, och nu är det enkelt för företag och privatpersoner att följa efter.

– Flens kommun ska ha en fossilfri fordonsflotta senast 2030. För att nå dit behöver vi tillgång till olika förnybara drivmedel. Genom att investera i biogastankstället ser vi till att biogas finns tillgängligt för oss som kommun och för privatpersoner, företag och organisationer, säger Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Sverige finns drygt 200 tankställen för komprimerad biogas. De flesta är placerade i städer där privata aktörer normalt ser en vinst med investeringen. I Flen var intresset från privata aktörer lågt och därför fick kommunen ta en stor roll i upprättandet av tankstället.

– Det känns otroligt bra att vi nu har ännu ett förnybart drivmedel tillgängligt i kommunen. Vi vill gärna bidra till hållbara transporter och nu kan både de som bor här och de som åker förbi tanka biogas, säger Josefin Smeds, miljöstrateg på Flens kommun.

Beslutet om att investera i ett tankställe för biogas togs redan 2018. Med hjälp av Naturvårdsverkets bidrag Klimatklivet jobbade Flens kommun sedan vidare tillsammans med Sörmland Vatten och Avfall för att tankstället skulle bli verklighet. Flens kommun har även fått stöd och rådgivning genom Fossilfritt 2030 – ett projekt som kraftsamlar ett femtiotal offentliga aktörer för transportsektorns omställning i sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen.