Västbo transport tankar biogas

Jacob Axelsson, vd Västbo transport, ser fram emot att tanka lokalproducerad biogas. Foto: DB Schenker

En tankstation för biogas installeras hos DB Schenkers samarbetsåkeri Västbo transport om ett år. Ägare är Småländska Bränslen och tankstationen kommer vara öppen för alla att nyttja.

– Vi har beställt fem biogasbilar och leveranstiden är ungefär ett år så det passar riktigt bra, säger Jacob Axelsson, vd på Västbo transport.

Biogas kan tillverkas av allt organiskt material, och framställs genom utvinning av metan ur råvaran. Småländska Bränslen köper gasen lokalt; dels från en anläggning i Alvesta och dels från Jönköping kommun.

– Gasen i Alvesta görs på kogödsel och slaktavfall. I Jönköping använder man matavfall och avloppsvatten för att tillverka gasen, berättar Jacob Axelsson.

För att kunna ta del av klimatklivspengarna krävs att tankstationen är öppen för alla. Något han ser positivt på:

– Det finns ingen biogasmack i närheten idag och eftersom kommunen använder biogasbilar blir det betydligt närmare för dem att åka och tanka. Så vi kommer säkert se både person- och lastbilar vid macken.

Omställningen går i rask takt över hela landet. Något som också går i rasande fart är ökningen av bensin- och dieselpriserna. Samtidigt är priset för en elektrifierad distributionsbil fortfarande väldigt högt. Då är biogasbilar är ett bra och hållbart alternativ.

– Investeringskostnad och underhållskostnad är något högre för en biogasbil jämfört med en dieselbil. Men bränslepriset per mil är lägre och så kommer det nog se ut även framöver. Biogasbilarna kan köra ungefär 50 mil på en tankning så det kommer funka bra, avslutar Jacob Axelsson.