LFV satsar hårt på teknikutveckling. Det nya affärsverket har fått en rivstart genom att vinna en prestigefull internationell utmärkelse för projektet Remotely Operated Towers, ROT, som är en lösning för flygledning på distans.
– LFV har skrivit ett samarbetsavtal med Airservices Australia om att gemensamt utveckla tekniken för fjärrstyrda torn, säger Thomas Allard, nytillträdd generaldirektör för LFV. Vi är glada över att ha fått en kompetent samarbetspartner. Både Sverige och Australien är glesbefolkade länder med stora avstånd och kostsam infrastruktur.
Med hjälp av ROT kan man utöva flygledning på distans. Det gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt säkerställa flygtrafikledning även till avlägsna områden med få människor. Istället för att hålla flera kontrolltorn bemannade kan resurserna samlokaliseras till en central.
Försök har med framgång genomförts där flygledare suttit på Malmö Airport och lett trafiken på Ängelholms flygplats. Ett flertal kameror och sensorer placerades på flygplatsen i Ängelholm. Allt som registrerades länkades i realtid över till Malmö Airport, där flygledare på distans kontrollerade trafiken på en 360-gradersvy.
Remotely Operated Towers bedrivs av LFV tillsammans med Saab. Den svenska lösningen tilldelades nyligen ett innovationspris vid en internationell mässa i Amsterdam. I Australien är man så intresserad av ROT att man tecknat ett samarbetsavatal med LFV för att om två år ha en certifierad lösning, som är klar att tas i operativ drift.
– LFVs uppgift är att se till att människor kan färdas tryggt och säkert i det svenska luftrummet. Utmärkelsen och samarbetet med Australien visar att vi är en aktör i teknikens framkant. ROT ligger dessutom helt i linje med regeringens intentioner att LFV ska främja forskning, utveckling och införande av ny teknik av betydelse för flygtrafiktjänst. säger Thomas Allard.