Säkrad flygtrafik till inre Norrland

Hemavan-Tärnaby flygplats. Foto: Wikipedia/Skistar

Den 1 juli återupptas flygtrafiken till och från Stockholm/ Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Det framgår av ett pressmeddelande från Trafikverket.

Trafikverket har beslutat att tilldela flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken till och från Stockholm/ Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Operatören avser även att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats. Flygstarten sker 1 juli.

− Vi är mycket glada att så snabbt ha kunnat säkra trafiken, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Efter Nextjets konkurs påbörjade Trafikverket omedelbart upphandlingar för de linjer med allmän trafikplikt som drabbades, det vill säga följande destinationer till och från Arlanda: Gällivare och Arvidsjaur samt Hemavan, Vilhelmina, Lycksele.

För linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Trafikverket kunnat utnyttja ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och gör nu en tilldelning av trafiken för en period av sju månader. Parallellt har Trafikverket initierat en upphandling som ska säkerställa trafiken efter perioden och fram till oktober 2019.

För linjerna Arvidsjaur och Gällivare, som omfattas av en annan upphandling, är den preliminära trafikstarten mitten av september.

Fakta
Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008. Förordningen styr i vilken omfattning flygtrafiken ska bedrivas inom ramen för grundläggande tillgänglighet.
Källa: Trafikverket