Nomineringarna klara för DB Schenkers logistikpris

Foto: DB Schenker

Förra året knep Alfa Laval DB Schenkers logistikpris i konkurrens med Clas Ohlson och Envac. I år står striden mellan Benders tågbaserade logistiklösning, Tomoku Hus vars transporter gör det möjligt för dem att konkurrera i Japan och tretti.se som lyckats etablera distanshandel med vitvaror med dag 1-leverans i Stockholm.

Benders är producent av takpannor, marksten och kantsten. Man har satsat på en transportlösning där både fabrik och utleveranslager är spårbundna så att endast den sista transportsträckan ut till kund behöver trafikeras med bil. Benders har investerat i egna tågvagnar samt ett containersystem. I samma container transporteras de egna produkterna till Norge . Där hämtas grusmaterial tillbaka till produktionsanläggningen i Bålsta.

Tomoku Hus är en tillverkare av prefabricerade trähuskomponenter. Merparten av det som tillverkas exporteras till Japan. Effektiva transportlösningar gör att man kan konkurrera på en så pass avlägsen marknad. Tomoku Hus samarbetar med Bergqvists Såg AB, Ejendals och Clas Ohlson AB i Insjön där den gamla bangården förvandlats till en modern kombiterminal. Ett godståg om dagen går till Göteborgs hamn lastat med sågat virke och trähus i containers med destination Japan. På återvägen lastar man nya containers med skyddskläder till Ejendals, och många av produkterna i Clas Ohlsons sortiment till lagret i Insjön.

tretti.se säljer vitvaror och hushållsapparater, huvudsakligen via internet. Genom att sälja produkterna via en webbshop slipper man bland annat lokalhyror och kostnader för personal och kan erbjuda lägre priser till kund. Samtliga order utgår från ett centrallager i Stockholm där kan en kund få sina nya vitvaror hemlevererade samma kväll, i Göteborg och Malmö, kvällen efter att beställningen gjorts. Trots ökade volymer och bredare sortiment har bolaget lyckats att effektivisera logistiken.Vinnaren avslöjas på Logistik & Transport i Göteborg den 4 maj.