Höghastighetståg på frammarsch i Europa

Alstoms höghastighetståg AGV. Foto: Alstom
Alstoms höghastighetståg AGV. Foto: Alstom

Höghastighetsbanor är på gång i hela Europa.  I Norge ska man göra en "blixtutredning" gälland höghastighetståg, i Storbritannien planeras en linje London-Skottland och Frankrikes TGV-nät är på väg till Italien.

Norge snabbutreder möjligheten till höghastighetståg, däribland linjerna Oslo-Göteborg och Oslo-Stockholm. Jernbaneverket får två år att besvara frågan om man ska bygga järnvägar för "blixttåg" (lyntog på norska).

– Det blir högsta fart i den här utredningen, lovar Elisabeth Enger vid Jernbaneverket enligt NTB.

I Storbritannien väntas om några veckor besked om mångmiljardprojektet High Speed Two (HS2), en linje från London till Birmingham med sedan möjlig förlängning upp i Skottland. Det skulle i praktiken bli starten på ett brittiskt höghastighetsnät, eftersom High Speed One (HS1) bara är den lilla stump som går från tunneln under Engelska kanalen till London.

– Det är ett av de viktigaste besluten om vår transportinfrastruktur under de närmaste 20 åren, säger Konservativa partiets skuggtransportminister Theresa Villiers i BBC:s radiomagasin Today.

I andra stora EU-länder som Frankrike, Spanien och Tyskland är höghastighetsnäten redan väl utbyggda, och fortsätter växa kraftigt. Dock har utbyggnaden i Italien stött på protester. I Susadalen öster om Turin har tusentals italienare slutit upp till stundtals våldsamma protester den senaste tiden mot utbyggnaden av det franska TGV-nätet med en linje Lyon-Turin.

I Kina, där det byggs järnväg i en omfattning européer bara kan drömma om, framgår att tillväxt på spårsidan ofta slår ut andra transporter. Det finns många exempel som kan få krisdrabbade europeiska flygbolag som SAS att darra.

När tågen började gå på världens snabbaste linje, Guangzhou-Changsha-Wuhan, härom månaden fick flygbolaget China Southern svara med att sänka sitt biljettpris från 700 yuan till 140.

– Det finns inga tvivel om att höghastighetståg kommer att besegra flygbolagen på alla rutter kortare än 80 mil, säger analytikern Ally Ma vid Citigroup till nyhetsbyrån Bloomberg.

Och i den brittiska HS2-debatten ställs snabbtågen mot en utbyggnad av Heathrow. Londonregeringen har redan beslutat om en tredje rullbana på Europas största flygplats, men om de Konservativa vinner vårens val vill de nöja sig med att dra HS2 via Heathrow.

Henrik Samuelsson/TT