Sverige ligger i logistikens världstopp

Foto: Södertälje Hamn
Foto: Södertälje Hamn

Tyskland kommer 1:a, Singapore 2;a och Sverige 3:a när 1000 av världens ledande logistikaktörer får sätta betyg på olika länders kapacitet och effektivitet i att hantera varuströmmar från hela världen, från tillverkare till konsument. Det framgår av den nya rankning som Världsbanken gjort.

Studien är baserad på en enkät till 1000 ledande befattningshavare i internationella transport- och expressföretag. De får sätta betyg på effektivitet och kvalitet i både det egna och andra länders logistiska prestanda. De 35 frågorna gäller deras erfarenheter av bland annat prestanda, leveranssäkerhet, transparens, information och dokumenthantering i hamnar, på flygplatser, tåg- och vägtransporter, it- och telekomservice hos speditörer, rederier, lagerhanterare, tullmyndigheter och varuägare.

Den logistiska prestationsförmågan påverkas starkt av kvaliteten i den offentliga sektorn och tullmyndigheternas förmåga att förenkla och underlätta den internationella handeln. Logistikprestationerna har generellt förbättrats i världen jämfört med 2007, enligt rapporten. Bäst presterar Tyskland, med Singapore på andra plats. Tidigare kom Singapore i toppen. På tredje plats i världstoppen har Sverige gått upp. Det är en placering bättra sedan den förra mätningen 2007. Sedan dess har Sverige enligt enkäten, gått om det effektiva logistiklandet Nederländerna.

I huvudsak dominerar de stora ekonomierna i Europa toppen på listan. De tio i botten tillhör nästan alla de fattigaste utvecklingsländerna. Anmärkningsvärt är dock att EU-länder som Ungern (plats 52) Grekland (54), Rumänien (59) och Bulgarien (63) kommer så långt ner, medan Sydafrika kommer på plats 28 och Turkiet på plats 39.

Ett annat resultat som sticker ut är det relativt rika och utvecklade Rysslands blygsamma placering, på plats 94 och efter flera länder i Afrika. Men då ska man kanske komma ihåg att landet även omfattar hela Sibirien. Bland de stora ekonomierna har Kina gått upp några platser, medan Indien har halkat ner 10 platser.

De tunga gränskontrollerna har troligen bidragit till att ett så relativt välutvecklat logistikland som USA i årets undersökning sjunkit från 14:e till 15:e plats när den internationella logistikbranschen sätter betyg.

Av övriga nordiska länder har Norge avancerat till 10:e plats; Finland till 12:e och passerat Danmark som halkat ner till plats 16.