Näringsdepartementet och Gotlands kommun har samlats kring en målsättning för den framtida trafiken till och från Gotland. Den övergripande standard som erbjuds i dag ska fortsätta och siktet ska vara inställt på utveckling.
Det var den 14 december 2009 som Näringsdepartementet bjöd in till ett samtal om framtidsfrågor för Gotland med fokus på förutsättningar för transporter och kommunikationer. Medverkande vid mötet i Visby i dag var bland andra Gotlands kommun, styrelsen för Gotlands Trafikråd, Länsstyrelsen i Gotlands län, Rikstrafiken, Tillväxtanalys och ett antal andra myndigheter.
Vid ett nytt möte i slutet av förra veckan diskuterades särskilt det så kallade Gotlandstillägget, förutsättningarna för Gotlandstrafiken och frågan om regionalt ansvar för trafikavtal. Som ett resultat av mötet har Näringsdepartementet och Gotlands kommun uttryckt ett antal gemensamma slutsatser och målsättningar.
Gotlands kommun och Näringsdepartementet bildar en gemensam arbetsgrupp som ska arbeta efter en målsättning att regionen ska ta över ansvaret för trafikavtalet för färjetrafiken. Arbetsgruppen ska ha till uppgift att beskriva de förutsättningar som krävs för att detta ska bli möjligt och förbereda dess genomförande. Förslag till avtal för en hållbar finansieringslösning ska arbetas fram.
Den framtida Gotlandstrafiken måste säkerställa stabila villkor och vara långsiktigt hållbar. Ett trafiksystem som är hållbart i alla avseenden, även vad gäller kostnader och miljö. Det ställer krav på såväl kontinuitet som nytänkande. Gotland prioriterar en trafik på två hamnar och att dessa ska även fortsatt vara Nynäshamn och Oskarshamn. Utgångspunkten för den framtida trafiken är att den övergripande standard som erbjuds i dag ska upprätthållas och att möjligheter till utveckling ska sökas.
Gotlandstillägget och högstprisregleringen kom till på 1970-talet och innebär förenklat att transportörerna kan debitera ett frakttillägg i all inrikes fjärrtrafik för att kompensera för att transporter mellan Gotland och fastlandet inte får kosta mer än en motsvarande transport på fastlandet. Det är en konstruktion som tjänat ut och har kommit att utvecklas till mer av en börda än ett stöd för den regionala konkurrenskraften. Därför har man kommit fram till att det är dags att sätta punkt. Det finns en bred enighet om att högstprisregleringen och Gotlandstillägget ska avvecklas. Ytterligare dialog ska ske mellan Näringsdepartementet och de olika aktörerna om formerna för detta.
– Jag tycker att vi har haft ett värdefullt möte som tagit oss framåt i utvecklingen av transportfrågorna för Gotland, regionen och nationellt. Särskilt glädjande är den vilja och ambition som Gotland visat när det gäller ett utökat ansvar för färjetrafiken. Detta ska vi bygga vidare på, säger statssekreterare Leif Zetterberg.
– Det är bra att vi har en samsyn om att trafikens övergripande standard långsiktigt ska bibehållas och utvecklas. Gotland är berett att ta ett större ansvar för att åstadkomma detta. Dagens möte visar att regeringen prioriterar Gotlands utveckling och att vi är med och bidrar till klimat- och miljömässigt hållbar tillväxt i landet, säger Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande i Gotlands kommun.