Under ett flera kilometer tjockt islager ligger sjön Vostok i Antarktis, Antarktis största subglaciala sjö. Under flera år har forskare borrat sig ner till sjön, som är 30 miljoner år gammal, och snart är de framme.
– Ingen har hittills lyckats nå sådana djup under jordens historia, säger den ryska ministern för ekologi och naturresurser enligt nyhetsbyrån RIA.
Tack var studiet av istäcket och sjöns vatten förväntas man kunna ta fram scenarier för hur jordens klimat kommer att utveckla sig de kommande millennierna enligt ryska forskare.
Man har tidigare antagit att sjön varit isolerat från jordens yta miljontals år, men har senare kommit fram till att sjöns vatten byts ut med ungefär 13 000 års intervall genom till- och avflöden till omgivande ismassor. Men högst sannolikt har ekosystem och livsformer utvecklats helt annorlunda i Vostok-sjön än ovan jordens yta. Bland annat har man i en isborrkärna hittat 500 000 år gamla proto-bakterier.
Vattentemperaturen i Vostoksjön är runt 3 minusgrader. Att vattnet kan hålla sig flytande under fryspunkten beror på det höga trycket orsakad av ismassorna ovanför.
Sjön är på sina ställen mer än 15 00 meter djup och den har formen av en ränna kantad av branta stup. Forskarna har även hittat flera öar i sjön. Man har även mätt sjöns längd - kustlinjen är 1030 km - och vattenytans area som är 15 500 kvadratkilometer.
Studiet av Vostoksjön tillmäts stor betydelse för framtida rymdobservationer av Europa, en av Jupiters månar, som man misstänker på samma sätt innehåller en underjordisk ocean av flytande vatten under ett tjockt istäcke.