WSP vann upphandling i Umeå

Foto: Tommy Ekholm

WSP vann Umeå kommuns upphandling som avser gestaltning och projektering för ombyggnad av bussterminalen vid Vasaplan i Umeå. Ombyggnaden är en del i att förnya och förädla Umeås stadskärna.

Vasaplan är idag en av Umeås viktigaste offentliga platser med ett nav för kollektivtrafik, handel, restauranger, teater, hotell med mera. Området har behov av renovering och förbättringar av tillgängligheten och kommunen planerar därför en ombyggnad med start 2017. I WSP:s uppdrag ingår att ta fram handlingar som ska ligga till grund för upphandling av ombyggnaden av Vasaplan

– Vasaplan är en central och viktig plats i Umeå. Det är väldigt inspirerande och roligt att vi fått förtroendet att vara med och utveckla området till en plats för möten men där även kollektivtrafikens funktion spelar en viktig roll säger Tomas Widerstedt, avdelningschef för WSP Samhällsbyggnad i Umeå.

WSP vann upphandlingen i tuff konkurrens med fyra andra konsultbolag där referenser och kompetens var utslagsgivande. Uppdraget omfattar gestaltning och projektering av markanläggningen för terminalytor och övrig mark mellan husfasaderna på båda sidor av Skolgatan mellan V.Kyrkogatan och Rådhusesplanaden. Även gestaltning av väderskydd och ljusdesign ingår. Uppdraget kommer att utföras tillsammans med Wingårdh arkitekter och Trivector. Gestaltningsförslaget ska redovisas i maj 2016, då förslaget är förankrat startar detaljprojekteringen som beräknas vara klar under 2016.