Messing riktar kritik mot APM Terminals

Containerfartyg i Göteborgs hamn. Foto: Göteborgs Hamn

Nytillträdde ordföranden i Göteborgs Hamn, Ulrica Messing, riktar kritik mot hamnens containerterminaloperatör APM Terminals, som hon menar varit dels underbemannade, dels haft kapacitetsbrister. Detta är faktorer som, enligt Messing, lett till att fartyg fått köa alternativt vända.- Både vi och våra kunder upplever att de inte följer det avtal som gäller, säger Ulrica Messing till tidningen Dagens Industri.

 Det var i januari 2012 som en världens största globala operatörer, APM Terminals, tog över containerterminalen i Göteborgs Hamn – Skandia Container Terminal. I samband med detta bytte hamnen namn till APM Terminals Gothenburg AB. Terminalen är Skandinaviens största och hanterar cirka 800 000 containrar per år. Bolaget APM ingår i den danska koncernen AP Möller-Maersk och har alla världens containerrederier som kunder. Huvudkontoret ligger i Haag, Holland.

Enligt Sjöfartstidningen så har många fartyg under de senaste månaderna tvingats lägga om sina lastnings- och lossningsscheman och gå till andra hamnar i väntan på att få komma till kaj i Göteborg. Ett annat alternativ har varit att avbryta lastningen eller lossningen innan arbetet avslutats, för att klara av att hålla sina tidtabeller.

– Det finns en oro bland kunderna att APMT gynnar sina egna fartyg, det vill säga Maersks fartyg. Vi ska nu undersöka vilka fartyg som omdirigerats, säger Ulrica Messing till Sjöfartstidningen.

APM:s avgående vd Keld Pedersen, erkänner delar av kritiken, men påstår med bestämdhet att bolaget följer ingångna kontrakt.

- Orsaken till störningarna är främst det stora investeringsprogram som genomförs, där vi uppgraderar containerhamnen i Göteborg, säger Pedersen till Dagens Industri och riktar samtidigt motkritik till Messing.

- Det är en allvarlig anklagelse att vi inte skulle följa avtalet. Vi anser absolut att vi följer det. Vi har heller inte särbehandlat bolag i vår egen koncern, säger Pedersen till Dagens Industri.