Göteborgs Hamn visar svenska exportframgångar

Foto: Göteborgs Hamn

Hur går det egentligen till när svenska företag exporterar sina varor ut i världen? Göteborgs Hamn presenterar nu webbsatsningen Svenska Exportframgångar. Där kan du följa framgångsrika svenska produkters väg från råvara till slutkonsument. 

Med 11 000 årliga fartygsanlöp och ett 25-tal tågpendlar till och från hamnen är Göteborgs Hamn är den största i Skandinavien. Nästan alla stora svenska exportvaror och så mycket som 30 procent av svensk utrikeshandel passerar här.

För att sätta fokus på svensk export lanserar Göteborgs Hamn nu en ny webbplats: www.goteborgshamn.se/exportframgangar

Där kan man med hjälp av text, bilder och animeringar följa en varas väg från produktion till slutkonsument.

– Vi vill uppmärksamma duktiga svenska exportföretag och deras betydelse för landet. Samtidigt vill vi öka kunskapen om logistikens betydelse för svensk export, där godsnavet Göteborgs Hamn spelar en stor roll, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef, Göteborgs Hamn AB.

Det första företaget som lyfts är Tomoku Hus, som är en av Sveriges största tillverkare av trähuskomponenter. Huvudsakligen tillverkar man väggmoduler, fönster, fönsterdörrar, bjälklag och takstolar. Majoriteten av produkterna exporteras till Japan. Tomoku Hus transporterar sina containrar miljövänligt och kostnadseffektivt till Göteborgs Hamn via tågpendelsystemet Railport Scandinavia. Godset checkas in på terminalen i Insjön, och går sedan till direkt till Göteborg, där det skeppas vidare ut i världen.

—  Det känns väldigt kul och hedrande att Göteborgs Hamn väljer att starta Svenska exportframgångar med att sätta fokus på Tomoku Hus. Vi har använt oss av deras järnvägslösning i tio år med gott resultat, säger Toshinori Sato, vd för Tomoku Hus.  

En ny exportprodukt presenteras varje kvartal.