Vad kan vi göra för att äldre personer ska kunna köra bil högre upp i åldern och på ett säkrare sätt? Frågan var utgångspunkten för ett seminarium som samlade ett femtiotal deltagare på Lindholmen Science Park i Göteborg.
I dag lever vi längre, håller oss friskare och reser mer än tidigare generationer. Rörlighet och tillgänglighet är en förutsättning för självständigt boende och möjligheten att hålla sig aktiv. Men med åldern blir vi skörare och våra sinnen försvagas, vilket leder till att konsekvensen av en olycka blir större och känslan av osäkerhet i trafiken ökar. På seminariet visade föreläsare med olika bakgrund vad som kan göras för att underlätta för äldre att fortsätta köra bil.
Deltagarna kom från en rad organisationer och företag där man på olika sätt hanterar frågor som rör äldres hälsa eller frågor om trafiksäkerhet och stadsplanering kopplat till äldreperspektivet.
Malin Lundgren, NTF, och Gunnar Carlsson, SPF, gav en bakgrund till sambandet mellan mobilitet och folkhälsa och pekade även på hur statistiken ser ut när det gäller olyckstillbud med äldre. Därefter visade Tania Dukic Willstrand, forskare på VTI, att det finns en rad olika stödsystem i bilar som kan hjälpa äldre att köra säkrare och Helena Selander från Mobilitetscenter redovisade en undersökning som visar att äldre kör säkrare i bil med automatväxel. Dessutom talade Christina Stave, forskare på VTI om hur utbildning och träning kan hjälpa äldre förare, både de som underskattar och de som överskattar sin förmåga.
Seminariet arrangerades av VTI, NTF Väst och Safer Fordons- och trafiksäkerhetscentrum vid Chalmers.