Ramböll huvudkonsult i Sveriges största VA-projekt

Foto: sxc.hu

Skellefteå kommun har vid upprepade tillfällen haft stora kvalitetsproblem med dricksvattnet. Nu planerar man ett byte av vattentäkt, vattenverk och huvudvattenledningar för att säkerställa dricksvattenförsörjningen. Ramböll har valts som huvudkonsult i partneringprojektet Skellefteå Framtida vattenförsörjning. Projektet är det största i sitt slag på den svenska marknaden.

Skellefteå kommun tar huvudsakligen sitt råvatten från Skellefteälven, en lösning som vid flera tillfällen har inneburit stora kvalitetsproblem i dricksvattnet för invånarna. För att säkerställa framtida dricksvattenkvalitet kommer man framöver istället att ta vatten från tre olika källor med övervakning och styrning av vattenintagen. Därmed blir dricksvattenförsörjningen inte lika sårbar som tidigare.

Ramböll står som huvudkonsult i projektet, vilket bland annat innebär ansvar för projektledning, projektering, ledningsnät, hydralik och tekniska lösningar. Rambölls samtliga teknikområden kommer att ingå i projektet som är det hittills största i sitt slag på den svenska marknaden. 

Den nya vattenförsörjningen är beräknad att tas i bruk 2016.