Trafikverket tar fram ett förslag till en nationell plan för transportsystemet

Foto: Trafikverket

Regeringen fattat beslut om direktiv till åtgärdsplanering för infrastrukturinvesteringar och vägunderhåll. Nu ska Trafikverket i samråd med regioner och kommuner arbeta fram underlag och förslag till en nationell plan för transportsystemet.

Trafikverket ska ta fram ett förslag till en nationell plan för transportsystemet 2014-2025, vilka vägar och järnvägar som kan och bör byggas för att stärka Sveriges konkurrenskraft och bidra till välfärd, livskvalitet och tillväxt i hela landet.

Skåne lyfts särskilt fram i regeringens pressmeddelande, där infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd påtalar att Trafikverket särskilt ska beakta Skånes funktion som nav för en stor del av landets internationella, nationella och regionala transporter. Möjligheten att underlätta för arbetspendling är av stor vikt.

– Jag är väldigt glad över detta besked, eftersom det visar att vi har nått fram med vårt budskap om att en utbyggd infrastruktur i Skåne är viktigt för hela Sverige. Jag ser nu fram emot att arbeta tillsammans med Trafikverket för att åstadkomma en bra lösning för Skåne, säger Pontus Lindberg, ordförande för regionala tillväxtnämnden i Region Skåne.