Sedan mitten av 1990-talet har det genomförts en mängd större infrastrukturprojekt i Sverige och övriga Norden. Med anledning av tidningen Nordisk Infrastrukturs 20-års jubileum, tar vi här en titt i backspegeln och lyfter fram ett urval av alla dessa projekt som bidragit till samhällsutvecklingen i Nordeuropa. Ett av dessa projekt är Finlands i dag största godshamn, Nordsjö hamn.
Bygget av Nordsjö hamn, strax öster om Helsingfors, inleddes år 2002 och hamnen öppnades för trafik november 2008. Värdet av godstrafiken härifrån utgör cirka en tredjedel av värdet av Finlands totala utrikeshandel och två femtedelar av värdet av den utrikeshandel som transporteras till sjöss i Finland.
Etablerandet av Nordsjö hamn, som byggdes upp i princip från ”intet”, innebar också ett antal angränsande sidoprojekt. Bland annat så byggdes en förlängning av motorvägen Ring III samt en 19 km lång järnvägsförbindelse, Nordsjö hamnbana (varav 14 km i tunnel) för godstransporterna.
Kryssningstrafiken ökar
Nordsjö hamn betjänar också container- och roro-trafiken. Södra hamnen och Västra hamnen i centrum av Helsingfors betjänar däremot den roro-trafik som använder sig av passagerarfartyg. Just passagerar- och kryssningstrafiken är en verksamhet som tenderar att växa i Hansaterminalen, Nordsjö hamns passagerarterminal. Här betjänas sedan tidigare passagerartrafiken från Helsingfors till Travemünde och Rostock.
Miljösatsning för framtiden
Från och med 2019 kommer kryssningsfartyg inte längre att tillåtas att dumpa sina avloppsvatten i Östersjön. Med anledning av detta så har Nordsjö hamn liksom övriga hamnar i Helsingfors inlett en miljösatsning. Varje kaj har försetts med utrustning för insamling av avloppsvatten som pumpar vattnet direkt till Helsingforsregionens centrala anläggning för avfallsbearbetning.