Södertäljebrons öppning dröjer

Karta över omledningsvägar vid Södertälje. Karta: Trafikverket

Trafikverket arbetar nu med att återställa och reparera motorvägsbron vid Södertälje som fick omfattande skador efter lastbilsolyckan natten till midsommarafton. Målet är att kunna öppna den igen för trafik i mitten av augusti. Detta skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.Trafikverkets målbild är att kunna öppna de södergående körfälten på bron i Södertälje för trafik i mitten av augusti. Tidsprognosen är satt mot bakgrund av att allt går enligt planerna under återställningsarbetet. Vi har ett antal kritiska moment, som till exempel stagning och stabilisering av bron, som måste utföras. Om det då händer något oförutsett så kan det dröja en bra bit in på hösten innan bron kan öppna för trafik igen.För att återställa och reparera bron måste vi byta ut ett antal balkar vilket är ett komplicerat arbete. Eftersom bron har förskjutits så måste den först stagas upp och stabiliseras innan vi börjar byta ut balkarna. Det kräver enorm precision samt en stor säkerhetsapparat för att säkra alla moment.Ett södergående körfält öppnas inteUnder reparationsarbetet kommer vi inte att kunna öppna upp ett av de södergående körfälten för trafik. Just nu när bron är skadad så klarar den inte av tung trafik och vi vill undvika att den tunga trafiken tar sig in på bron.Dessutom ska de som arbetar på bron kunna känna sig trygga och säkra och det är förenat med stor fara att ha trafik nära inpå de som arbetar där.Det här händer på bron nu:

Just nu planerar vi för stål- och konstruktionsarbeten på bron. Både räcken och balkar fick stora skador vid olyckan och vi har börjat ta ner de skadade räckena och nästa vecka kommer vi påbörja arbetet med att sätta upp nya räcken.

 

Fakta På midsommarafton inträffade en lastbilsolycka på Södertäljebron. Sedan dess är trafiken på bron avstängd i södergående riktning. Norrgående trafik på bron påverkas inte. Sjötrafiken under bron påverkas, båtar högre än 29 meter kan inte passera under bron då den inte kan öppnas. Södergående långväga trafik leds om från Uppsala till väg 55 via Strängnäs mot Norrköping och Helsingborg samt E18 via Västerås/Arboga mot Göteborg för att förbättra framkomligheten för både långväga och lokal trafik. Källa: Trafikverket