Så ska tågtrafiken Oslo-Göteborg utvecklas

Oslo Centralstation. Foto: Christer Wiik
Oslo Centralstation. Foto: Christer Wiik

På uppdrag av den norska regeringen har Sverige och Norge för första gången tittat på den gränsöverskridande sträckningen Oslo–Göteborg med gemensamma ögon, för att tillsammans komma fram till vilka åtgärder som bäst ökar den befintliga banans kapacitet. Trafikverkets och norska Jernbaneverkets rapport ”Oslo-Göteborg – utveckling av järnvägen i korridoren” är resultatet av ett gemensamt utredningsarbete.

I Trafikverkets nyhetsbrev uttalar sig Jernbaneverkets regiondirektör Sjur Helseth i frågan:
– Rapporten är ett bra underlag för ett fortsatt gränsöverskridande utvecklingssamarbete av järnvägen mellan Sverige och Norge, säger Sjur Helseth.

Utredningens uppdrag har varit att undersöka hur sträckans utbud och kapacitet kan förbättras och bli mer konkurrenskraftig. Man har tittat både på gods- och persontrafik, men fokuserat på att presentera lösningar möjliga på kort sikt för godstrafiken. Bland åtgärder som på kort sikt kan leda till en förbättring för godstrafiken nämner rapporten nya och förlängda mötesspår samt trimnings- och underhållsåtgärder. För ytterligare förbättringar, som även skulle innebära kortare restid för persontrafiken, konstaterar utredningsgruppen att en utbyggnad till dubbelspår på sträckan är nödvändig.
Vilka av de föreslagna åtgärderna som ger bäst effekt är dock osäkert. Det beror bland annat på den framtida marknaden för gods- och persontrafiken. Utredningsgruppen är enig om att detta i framtiden behöver utredas gemensamt.
Rapporten lämnas nu över till departementen och utredningsgruppen hoppas att deras rekommendationer om fortsatt gemensam utredning kring sträckans marknadspotential och de åtgärder som behöver göras blir verklighet.

– Samarbetet med norska Jernbaneverket har varit mycket bra, säger Håkan Persson, chef för enhet Strategisk planering på Trafikverket. Det är viktigt att vi i framtiden ser sträckan som en helhet där båda länderna gemensamt arbetar för utvecklingen.