Trafikverkets vägplan för E10 vinner laga kraft

Bron för nya E10 i Kiruna på plats. Foto: Stefan Pounu

Byggnationen av nya E10:s andra och sista del kan komma igång som planerat under hösten 2019. Trafikverkets vägplan har fått laga kraft och det betyder att nya E10 kan öppnas för trafik i slutet av 2020.

Trafikverkets arbete med nya E10 kan fortsätta som planerat då vägplanen för etapp två nu fått laga kraft. Denna del sträcker sig från Kurravaaravägen förbi nya centrum och ansluter till befintlig E10 vid Tuolluvaara.

– Det är viktigt för både projektet och samhällsomvandlingen att vi nu kan gå vidare och färdigställa hela den nya E10 säger Helena Eriksson, regional direktör, Trafikverket.

Trafikverket räknar med att påbörja upphandling av byggentreprenör inom kort för den två kilometer långa etappen, och komma igång med byggnation till hösten. Under sommaren kommer vissa förberedande arbeten att göras som att riva några berörda fastigheter längs sträckan.

Enligt minerallagen är det LKAB som betalar för den påverkan och de kostnader som uppstår till följd av gruvbrytningen. Den nya vägen ska ha motsvarande funktion som den befintliga vägen, med dagens krav på en europaväg.

Den första etappen mellan Karhuniemi och Kurravaaravägen som är fem kilometer lång har varit under byggnation sedan oktober 2017. Den sträckan ska stå klar i slutet av oktober i år. Hela E10 beräknas vara klar 2020.